Bzart Lambiek
Beersel
Bzart Lambiek is ontstaan uit het samenbrengen van twee glorieuze tradities, de Méthode Traditionnelle voor mousserende wijnen en de spontane gisting voor de lambiekbieren. Het resultaat is een natuurlijk, mousserend lambiekbier van Belgische origine. Lambiek is een spontaan gistingsbier en het oudste van de nog bestaande Belgische bieren dat wellicht ontstaan is rond 1300. De ‘Lambiek Oud Beersel’ die als basis dient voor de Bzart Lambiek rijpt eerst twaalf maanden op houten vaten in de kelders van Oud Beersel. Deze lambiek wordt op fles getrokken met toevoeging van de ‘liqueur de tirage’ welke bestaat uit schuimwijngist en suiker voor nagisting. Het bier rijpt dan minstens negen maanden op fles alvorens het afgewerkt wordt volgens de ‘Méthode Traditionnelle’. Door dit proces wordt fijn koolzuurgas ontwikkeld dat wordt ingesloten in de fles en de lambiek mousserend maakt. Door toepassing van de ‘remuage’ en de ‘dégorgement’ worden de aanwezige gisten uit de fles verwijderd. Typisch voor Bzart Lambiek is dat alvorens de definitieve kurk en muselet aan te brengen op de fles, er geen aanzoeting gebeurt door toevoeging van een ‘liqueur d’expédition’. Dit resulteert in een BRUT mousserend lambiekbier met een overweldigend smaakpalet. Bzart Lambiek is uiterst geschikt als aperitief, digestief of als maaltijddrank bij schaaldieren en vis zoals makreel, paling, haring, zalm, heilbot, kabeljauw en rode poon. Bzart Lambiek staat op de kaart van gerenommeerde restaurants en behaalde de prestigieuze award van ‘’s Werelds Beste Brut / Champagne Beer’ op de World Beer Awards 2016 in het Verenigd Koninkrijk.