De intense aroma’s en complexe smaken van de “Schaarbeekse Kriek” worden geassocieerd met de meest authentieke interpretatie van de bierstijl Oude Kriek. Schaarbeekse krieken zijn een zeer oud ras van krieken (zure krieken) en behoren tot de familie die de voorloper is van alle geteelde krieken variëteiten. Schaarbeekse krieken hebben een diep donkerrode kleur, een sterk rood kleurend sap, zacht vruchtvlees en een zoetzure smaak. De boomgaarden waren decennia geleden vooral te vinden in de regio rond de brouwerij. Ook plukten de mensen uit de buurt deze krieken uit hun eigen tuin om ze daarna naar de lambiekbrouwerij te brengen waar er traditionele kriek van werd gemaakt. Deze traditie is echter met de tijd teloor geraakt. Door het maximaal streven naar authenticiteit en om de toekomst van de Schaarbeekse Oude Kriek veilig te stellen investeert Oud Beersel in een aanplantingsproject van Schaarbeekse Krieken aan de brouwerij. Elk jaar, in de maand juli plukt Oud Beersel haar reeds bestaande boomgaard van Schaarbeekse krieken leeg. De krieken worden daarna met pit en schil toegevoegd aan zachte lambiek die gerijpt heeft op houten vaten. De suikers van de krieken activeren de lambiekgist, waardoor gedurende ettelijke maanden de krieken vergisten samen met de lambiek. De kriekenpit geeft geleidelijk aan een andelsmaak af aan het bier. De robijnrode kriekenlambiek die zo bekomen wordt, hergist vervolgens op fles tot een Schaarbeekse Oude Kriek als eerbetoon aan de traditie.