Erkend Straffe Streeklabel
Het label van ‘Erkend Vlaams-Brabants Streekproduct’ is een promotielabel dat een producent kan verkrijgen op eigen aanvraag. Met het label kan hij zich onderscheiden binnen het gigantische aanbod aan streek- en hoeveproducten.
Voor de één is een streek- of hoeveproduct immers al voldoende als het naar de streek verwijst of als er wordt gewerkt met ingrediënten die van oudsher aanwezig waren. Een ander zou dan eerder denken dat een streek- of hoeveproduct iets moet zijn dat effectief ter plekke in de streek wordt gemaakt, zonder rekening te houden met traditie of grondgebonden grondstoffen. Voor nog een ander is een streekproduct hetzelfde als een hoeveproduct. Met dit label willen we een duidelijke opsplitsing maken tussen hoeveproducten, lokale producten en de erkende Vlaams-Brabantse streekproducten. Maar om het label te bekomen, moet het product uiteraard aan aantal criteria voldoen.
Momenteel zijn er 285 producten van 101 streekproducenten erkend. Via de zoekfunctie bij de producten (of deze link) kan je ze allemaal ontdekken.
De doelstelling van het label is het profileren én vermarkten van de streekproducten naar de consumenten toe. Streekproducten Vlaams-Brabant wil door middel van dit label, de producten afkomstig uit de eigen streek herkenbaar maken voor de consument. Zo wordt de consument gesensibiliseerd tijdens de aankoop van streek- en hoeveproducten en wordt men aangespoord om meer producten uit de eigen streek te kopen. Daarnaast wil het label de band tussen product en regio stimuleren en streven naar een omzetverhoging voor de producent. Het label is ook een erkenning van de productiewijze van de producent en ondersteunt de producent in zijn/haar bedrijfsvoering.
Het label kan je situeren in labelpiramide van Regionale, Vlaamse en Europese erkenningen voor Streekproducten. De regionale labels hebben in deze erkenningspiramide de minst strikte reglementering: hoe hoger de erkenning in deze piramide, hoe strenger de criteria die gelden voor streekproducten. Streekproducten Vlaams-Brabant ondersteunt en erkent de waarde van de overige labels (Vlaamse en Europese) en promoot deze labels.
Een label om onderscheid te maken …
Met het label maken we een onderscheid tussen onze producten. En dit zonder de producten die geen label hebben maar die ook zorgen voor een sterkere streekidentiteit, buiten spel te zetten. Onze werking met al haar voordelen is er voor iedereen. Het label fungeert als een erkenning voor de producten die aan een aantal belangrijke criteria voldoen. Het label is een stimulans om te werken met streekeigen producten maar ook om dit vol te houden. Daarnaast is het een extra troef om je product op een unieke manier te positioneren en zo de ‘roots’ van het product kenbaar te maken.
Naast de erkende Vlaams-Brabantse producten, is er nog een onderscheid tussen de lokale producten en de hoeveproducten. De lokale producten versterken de streekidentiteit van een bepaalde regio, ook al worden ze daar niet altijd gemaakt. Een voorbeeld hiervan is de (H)Opwijk Blond, een bier dat in opdracht wordt gebrouwen voor de gemeente Opwijk. Voor de inwoners van Opwijk wordt dit ervaren als een streekbier van hun eigen gemeente. De lokale producten zorgen mee voor de kracht van het straffe streekverhaal en dragen hun steentje bij tot het succes. Maar ook met hoeveproducten zijn er veel mogelijkheden: ze versterken de lokale economie, hebben een beperkt aantal voedselkilometers, beschikken vaak over een hoevewinkel waardoor een nieuwe afzetmogelijkheid ontstaat voor het totale aanbod van streek- en hoeveproducten. Ook zijn deze versproducten een extra troef voor onze horeca en logies.
In onze werking heb je lokale producten én hoeveproducten. Binnen deze 2 groepen hebben de producten de mogelijkheid om door te groeien naar een Erkend Vlaams-Brabants streekproduct als ze aan 3 vragen voldoen. Eerst wordt er bepaald of een product als een lokaal product of een hoeveproduct kan benaderd worden. Producten uit de primaire sector, dus een pure, onbewerkte grondstof, kunnen in aanmerking komen als hoeveproduct. Als er wel een verwerking aan te pas komt, gaat het om een lokaal product. Als dit onderscheid gemaakt is, worden er telkens 3 vragen toegepast.
Voor een lokaal product zijn dit:
- Is er een duidelijke band tussen het product en Vlaams-Brabant?
- Gebeurt de productie bij de producent in Vlaams-Brabant?
- Bestaat het product al minstens 5 jaar?
Voor een hoeveproduct zijn de vragen:
- Gebeurt de productie bij de producent in Vlaams-Brabant en is het product er te verkrijgen?
- Is er een duidelijke band tussen het product en Vlaams-Brabant?
- Bestaat het product al minstens 5 jaar?
Als de eerste vraag telkens positief wordt beantwoord, maar minstens een van de volgende vragen niet, neemt de vzw Streekproducten Vlaams-Brabant het product op onder de naam ‘lokaal product’ of ‘hoeveproduct’. Pas als het antwoord op de drie vragen ‘ja’ is, krijgt een product het label ‘Erkend Vlaams-Brabants Streekproduct’.
Drie voorwaarden
Om het label van ‘Erkend Vlaams-Brabants Streekproduct’ te bekomen, zijn er 3 voorwaarden waaraan een product moet voldoen.
Er is duidelijk een band
met Vlaams Brabant
De productie gebeurt ter
plekke bij de producent
Het product wordt al minstens 5 jaar,
of naar oud recept geproduceerd
Zelf producent? Vraag ons label aan!
Denk je dat je product in aanmerking komt voor het label? Bezorg ons dan onderstaand ingevuld formulier en we nemen spoedig contact op met je om het dossier verder te behandelen.