Eerlijk, mijn eerste reactie toen onze brouwer voorstelde om iets met bergamot te doen ging ongeveer als volgt: “Maken ze daar geen parfum met? Gaat dat dan proeven naar parfum? Ben je zeker?” Gevolgd door: “Maar, ben je echt zeker?” Een jaar verder, en we hebben een lambik met bergamot. Overtuigingskracht, je moet het hem niet leren.

Het fruit wordt gekweekt in Sicilië en ruikt ronduit fantastisch! We hebben hiervan 120 kg gezest, en een derde daarvan ook geperst. Het sap is redelijk zuur, meer zou de lambik geen deugd hebben gedaan. Dit is samen met lambik van minstens één jaar oud vergist op een houten vat gedurende negen maanden. Dan hebben we het verdund, één op zes, met nog meer lambik om de subtiliteit van de bergamot mee te krijgen maar het niet overheersend te maken. Als laatste stap is er een tweede fermentatie in de fles gedurende zes maanden.

Het moet gezegd worden, hij had ergens een punt. Het is een prachtige fruit lambik geworden met een intense bergamot smaak in de neus en meer subtiele aanwezigheid in de mond. Een echt speciale combinatie. Wees verrast!

Dit vind je misschien ook lekker?