De geboorte van het Beiaardbier
Beiaardbier is het huwelijk van twee streekproducten van Brouwerij Broeder Jacob: bier en beiaardmuziek. Beide werden in 2011 opgenomen op de Inventaris Vlaanderen van Cultureel Immaterieel Erfgoed. En beide zijn in de running voor erkenning door Unesco: over het dossier van de Belgische beiaardcultuur beslist Unesco in november 2014 en de kandidatuur van de Belgische biercultuur komt aan bod in 2015.
Bier en beiaarden hebben dus meerdere verwantschappen. Beide erfgoedelementen hebben bovendien te maken met ‘genieten’. Beiaardmuziek klinkt mooier als je op een terrasje een lekker biertje drinkt. Beiaardbier drinken is dus dubbel genieten. 
Tot slot: het woord ‘Beiaardbier’ is een woord dat er staat. Door de herhaling van de letters B en R ligt het woord uitstekend in het oor en in de mond. Kortom: beiaardbier gaat er niet alleen in als klokspijs, maar klinkt ook als een klok. 

Hoe is Beiaardbier tot stand gekomen?
Brouwerij Broeder Jacob uit Wezemaal houdt de Belgische ambachtelijke biercultuur in ere, onder het motto ‘Beer is Music’. Het was dan ook logisch dat de Leuvense klokken- en beiaardvereniging Campanae Lovanienses aan deze brouwerij dacht toen het idee rijpte om een Beiaardbier te ontwikkelen. Zaakvoerder Johan Claes ging aan de slag en op 4 februari werd een eerste brouwsel geproefd door de bestuursleden. De beoordeling luidde unaniem “smaakt naar meer!” 
Daarop werd een eerste brouwsel klaargemaakt . Brouwerij Broeder Jacob heeft de intentie om het Beiaardbier zowel via de handel als via de horeca op de markt te brengen. De brouwerij hoopt onder  meer dat cafés met de naam ‘In de beiaard’ of ‘In de klok’ het bier zullen schenken. Uiteraard zal het bier op verschillende plaatsen in Leuven te verkrijgen zijn, onder meer in het M-café. 

De smaak van Beiaardbier
Beiaardbier is een bier van hoge gisting met hergisting op de fles en een alkoholvolume van 6°. Beiaardbier is uiteraard bronskleurig en bevat 3 verschillende moutsoorten (een pale –ale mout en twee caramelmouten). Je proeft een volmondig bier  met een harmonieuze samenklank van moutsmaak en romige carameltoetsen en een lichte, zoete nagalm. Het bier smaakt fris en geeft je achteraf een warm gevoel. Kortom, Beiaardbier staat er als een klok. 
Proost!

Regio:
Categorie:
Verkooppunten:
logo Hageland

Dit vind je misschien ook lekker?