Deze koffie is afkomstig van de streek Rwenzori, historisch bekend als de “Bergen van de maan”, op meer dan 1000 m hoog. Deze regio ligt op de grens van Oeganda en de Republiek Congo. De Mount Rwenzori is één van de laatste Afrikaanse toppen waar nog eeuwige sneeuw ligt. Rwenzori betekent letterlijk ook “watermaker” omdat deze bergen vele rivieren in de regio voeden. De laatste gletsjers van Afrika, met o.a. de Kilimanjaro en Mount Kenya, omringen deze regio van koffievelden. Een regio waar de lokale bevolking al decennia lang op natuurlijke wijze koffie teelt.

Juist omdat de kwaliteit van Oegandese koffie vaak in twijfel wordt getrokken, zijn een aantal boeren meer bewust de lat hoog gaan leggen en kwaliteitskoffie gaan produceren. Het project “Cherry Selection Coffee Program” werd het leven ingeblazen om meer traceerbaarheid en kwaliteit te bieden. Dit programma stimuleert producenten om koffiebessen op optimale rijpheid te plukken. Ruim 7000 producenten zijn hier intussen bij aangesloten en worden getraind op hun plantages en op proefboerderijen.

Deze Nyekundu koffie is afkomstig van producties van de hoogste kwaliteit uit 12 geografische gebieden in deze regio. De koffiestruiken wordt geteeld op beschermde bodems, in een gunstig microklimaat en onder de natuurlijke schaduw van bananenbomen. De koffie weerspiegelt aldus de rijkdom van zijn terroir.

Na de oogst worden de koffiebessen bij de teler gesorteerd en vervolgens vervoerd naar Kasese, naar het Great Lakes Coffee droogstation. Daar worden de bessen op houten droogbedden 3 dagen lang gedroogd en individueel in batches geregistreerd om zo de traceerbaarheid te kunnen garanderen.

Qua smaak is deze koffie best pittig en bevat deze sterke tonen van karamel en rood fruit. Deze koffie geeft een lange nasmaak in de mond.

Categorie:
logo Groene Gordel