El Tostón is een koffie die gecultiveerd werd door boeren uit de Dipilto regio, afkomstig van 3 boerderijen: Finca Buenos Aires, El Suyatal en La Laguna. Het is een blend die voor 90% bestaat uit de Caturra arabica variëteit en 10% uit kleine bonen arabica Margagogype en Maracaturra (graad 16-18).

Deze koffie “El Tostón” is genoemd naar een typische gerecht in Nicaragua, gemaakt met bakbananen. De Tostón is een stevig en substantieel gerecht, net zoals deze koffie, lekker op zich, maar tevens een uitstekende basis voor blends.

De bonen worden gewassen (‘fully wash’ techniek) en gedurende 18 tot 20 uur gefermenteerd. S’nachts worden ze gedroogd op een binnenplaats, zonder hierbij een beschermend zeildoek te gebruiken. Veel andere producenten in Nicaragua bedekken hun koffie tijdens het drogen met plastic om deze te beschermen tegen ochtenddauw. Maar het is een praktijk die vaak een bron van kwaliteitsproblemen is, zoals vroegtijdige boonveroudering en de smaak van de jutezak in je kop.

El Tostón is een stevige en mooi gebalanceerde koffie, met tonen van donkere chocolade, braambessen en kruidnagel. Vrij pittig, complex van smaak en volle body. Bij espresso komen eerder de chocolade toetsen tot hun recht, bij filter eerder chocolade en caramel.

Categorie:
logo Groene Gordel