Deze koffie is afkomstig uit de gekende koffieregio, Yirgacheffe in Ethiopïe. De koffie wordt er geoogst en verder verwerkt door de coöperatieve Metad in Gedeb Beriti, zo’n 400 km ten zuiden van de hoofdstad Addis Ababa. Metad werkt samen met ongeveer 400 lokale boeren, allemaal kleine boerderijen die slechts 1/2 tot 1/8 hectaren grond bezitten en highland koffiebonen aanbieden. Naast koffie verbouwen ze ook andere producten op hun percelen zoals, avocado, sojabonen en suikerriet. Polycultuur is de norm in deze hooglanden.

De Metad groep werd opgericht door leden van de diaspora die waren teruggekeerd naar hun land van herkomst na jaren in de Verenigde Staten te hebben doorgebracht. Het doel bij hun terugkeer was vooral de erkenning van Ethiopië’s beroemdste product “koffie” op de internationale markt te vergroten. Mede door hun aanbod van mooi gebalanceerde kwaliteitskoffies, maar ook door de betrokkenheid van Metad bij ontwikkelingsprojecten en lokale landbouwpraktijken, gingen er deuren open voor export naar Europa.

Deze Ethiopische koffie is vernoemd naar het waskamp; droogstation ‘Halo Beriti’ in deze regio. Het wasstation werd in 2014 opgericht door de familie van Abayot, maar werd later ten dienste gesteld van de lokale gemeenschap. Hier worden alle koffiebessen van lokale boeren uit de wijde Yirgacheffe regio aangeleverd, verder verwerkt en klaargemaakt voor export.

De koffie wordt er handmatig gesorteerd bij ontvangst en bij het verdere droogproces om te garanderen dan zo enkel de beste bessen gebruikt worden voor de koffie export.

Etiopische koffie is vooral geliefd om zijn pittige (wat kruidige) smaak, volle body, en heerlijke aroma’s van exotisch fruit. Bij deze geselecteerde koffie kan je smaken verwachten van passievrucht, met een vleugje gember en munt. Een koffie met een complex smakenpallet die bij velen in de smaak zal vallen!

Voor de branding van deze koffie viel KRUZE in augustus 2022 in de prijzen. Deze werd met 2-sterren genomineerd door Great Taste.

Categorie:
logo Groene Gordel