De Zen deca is een nieuwe deca koffie in het gamma afkomstig uit Colombia. Deze deca is ook net zoals zijn voorgangers op een natuurlijke manier gedecafeïneerd, maar in plaats van water en druk wordt er suikerriet gebruikt als basis. In Colombia waar suikerriet in overvloed geproduceerd wordt, is het economisch verstandig om deze bron te gebruiken om koffie te decafeïneren. Melasse (een afgeleid product van suikerriet) wordt gefermenteerd om er ethanol van te maken. Deze alcohol wordt vervolgens gemengd met azijnzuur om ethylacetaat te produceren, een verbinding die gebruikt wordt voor het decafeïneren. Met deze methode blijft ook de smaak van je koffie mooi behouden, zodat je geen waterachtig kopje koffie krijgt.

Tolima, de regio waar deze koffie vandaan komt is een koffieproducerende regio met een uniek, maar door conflicten geteisterd verleden. De Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) bezetten de regio tot ongeveer tien jaar geleden, wat betekent dat er jarenlang geen koffie werd geproduceerd voor wereldwijde consumptie. Na twee vredesakkoorden konden koffietelers en hun families eindelijk terugkeren naar het gebied en weer koffie gaan verbouwen. Sindsdien hebben koffietelers in Tolima hard gewerkt met focus op kwaliteit en innovatie, op zoek naar manieren om het leven van mensen in de gemeenschap te verbeteren.

Koffie in Tolima wordt voornamelijk geteeld door kleine boeren, waaronder inheemse en Afro-afstammelingen. Koffies uit deze regio staan bekend om hun zoete en exotische tonen – zoals steenfruit en bessen – die het resultaat zijn van het bergachtige landschap van Tolima en de verschillende microklimaten die er zijn.

Deze Zen koffie wordt nog geproduceerd van oude variëteiten zoals Bourbon, Typica en Caturra. Dit zijn variëteiten die zeer zeldzaam zijn vandaag. Deze koffie heeft wat zoetige (karamel) en fruitige accenten (bes en citrus). Een heerlijke deca!

Categorie:
logo Groene Gordel