Deze koffie is afkomstig uit het SATEMWA district in Thyolo, Malawi, in Afrika. In het Satemwa district werden de eerste koffiestruiken gepland in de jaren zeventig. Vandaag is het gebied van de koffieplantages er 52 ha groot en focussen de koffieboeren zich bewust op microloten van oudere variëteiten zoals Yellow Catuai, Red Catuai, … .

De koffie boerderijen wassen, drogen, sorteren en pellen de koffiebonen zelf. Duurzaamheid staat centraal. Er zijn schaduwbomen geplant en biodiversiteit en dieren in het wild worden aangemoedigd waar mogelijk. Slechts een beperkt deel van de koffie wordt geëxporteerd naar Europa en Zuid-Afrika, het grootste deel van de oogst wordt gebrand en verpakt voor lokale en regionale retailmarkt waar het gekend is als een single estate gourmet koffiemerk.

Alexander Kay (45) is de kleinzoon van Maclean Kay, de Schot die SATEMWA in 1923 oprichtte. Als jonge ondernemende koffie- en thee boer ontwikkelde Alexander een passie voor het vervaardigen van Specialty thee en het telen van oude variëteiten van koffie. Alexander houdt ervan om te experimenteren en nieuwe dingen uit te proberen. Wat koffie betreft verfijnt hij het wasproces elk seizoen. Hij werkt nauw samen met klanten via directe handelspartnerships en experimenteert voor hen met verschillende verwerkings- en droogmethodes, verschillende soorten water, fermentatietechnieken met specifieke gisten, etc. Dit alles maakt de koffieteelt erg spannend en dus helemaal niet saai!

De Satemwa koffie die ze selecteerden is zoals de meeste Afrikaanse koffies een fruitige koffie met toetsen van bes, deze heeft een volle aromatische smaak. Een heerlijke koffie voor wie van een koffie met pit en volle smaak houdt!