Het Pajottenland, de streek ten zuidwesten van Brussel, is samen met de Zennevallei, waarin Brussel deels ligt, de geboorteplaats van de lambik. Op zijn hoogtepunt waren er honderden lambikbrouwerijen en geuzestekers verspreid over deze regio. Heden zijn er minder dan 20 actieve brouwerijen of stekers meer over.

Brouwerij Goossens was tot 1968 een van de vele aanwezige brouwerijen in Dilbeek en omgeving, waarvan de eerste bronnen teruggaan tot 1767. Verschillende van de huidige gebouwen staan op de Ferraris kaarten van de lage landen. Na bijna 25 jaren leegstand werden de gebouwen overgekocht van de familie Goossens door Frans Appelmans en Yvette Mary, die begonnen aan een stevige renovatie. Op een boogscheut van deze prachtige site kan je verschillende voormalige brouwerijen terugvinden, zoals Brouwerij De Neve, Eylenbosch en het Spanuit.

In 2016 wordt de volledige site aangekocht door de familie Kestemont, geboren en getogen Pajotten. Drie jaren later wordt er begonnen met lambik te steken op eiken vaten. In 2021 wordt er een brouwzaal ingericht om de eerste brouwsels zelfgebrouwen lambik te maken. Na een halve eeuw afwezigheid kunnen we opnieuw de geur van afkoelende wort in de straten van Pede ruiken en zo een deel streekgeschiedenis in ere herstellen. Vast wat Brueghel rook tijdens het schilderen van de oude molen en kapel van Pede zo’n 400 jaar geleden, op wandelafstand van de brouwerij.

Sinds 2017 is de volledige site aangeduid als beschermd monument en sinds 2021 als bouwkundig erfgoed.