Wijnkasteel Vandeurzen
Lubbeek
Gerijpt in rust en groen, op een boogscheut van het drukke Leuven, ligt het statige Kasteel van Linden, in de volksmond ook wel ‘Wit Kasteel genoemd’. Deze neoclassicistische parel in Linden (Lubbeek) heeft een rijke geschiedenis. Het Kasteel van Linden ligt aan de oorsprong van het ontstaan van het dorp in de twaalfde eeuw. Nadat de kasteelheer hoevegebouwen, een kapel en een verdedigingsmuur met watergracht rond zijn vestiging had gebouwd, kwamen landbouwers en ambachtslui er hun diensten aanbieden. Het huidige kasteelgebouw werd in 1661 als een rechthoekig landhuis opgericht. In de daaropvolgende twee eeuwen werd het grondig verbouwd en vergroot. Pas in 1870 kreeg het kasteel zijn huidige vorm: een sober neoclassicistisch gebouw van negen bij vijf traveeën. Het kasteel, zijn twee hoeves en het omliggende parkdomein zijn ondertussen als monument en dorpsgezicht beschermd.
In 2013 kocht Urbain Vandeurzen het kasteeldomein met het kasteel, de 18de eeuwse hoeve en de 11 hectare landbouwgrond naast de kasteeldreef. “Na een lange carrière als ondernemer in de technologiesector droomde ik al langer van iets anders, iets vernieuwends. Meer dan ooit wilde ik de drukte van meetings, luchthavens en hotels compenseren met rust, schoonheid en open ruimte. Dit kasteeldomein heeft ze alle drie”, zegt de nieuwe eigenaar, die al dertig jaar in Linden woont. “Het domein was totaal verloederd. Na een ingrijpende restauratie van vier jaar heeft een indrukwekkende metamorfose ondergaan.” Het kasteel zelf werd omgebouwd tot woning met kantoorruimten. Daarbij ging er bijzondere aandacht naar historisch waardevolle elementen zoals het schrijnwerk, de sierpleisters, de vloeren, de schouwmantels en de trappen. Het historische landschapsplan werd volledig hersteld: de tuinen werden volledig in orde gezet, bomen en struiken werden gesnoeid, en wilde aanplantingen verwijderd.
De 11 hectare grote hellende flanken tegenover het kasteel kijken uit op het centrum van Linden. Ze zijn een zeldzaam stukje open ruimte in een erg verkavelde streek. Omdat de bodem erg geschikt is en de zuidelijk georiënteerde hellingen een echt microklimaat hebben, werden ze getransformeerd tot de tweede grootste wijngaard in Vlaanderen. De ambitie van dit prestigieus wijnproject is duidelijk: met haar gamma van nieuwe topwijnen moet ‘Zuidflank’ Linden omtoveren tot één van de mooiste wijndorpen van Vlaanderen.
De 18de eeuwse hoeve werd volledig gerestaureerd en omgebouwd tot een modern, gezellig en uniek horecacomplex met een restaurant en een wijnbistro. Met zijn grote glaspartijen is de 270 vierkante meter grote keuken vandaag een van de modernste van Vlaanderen.