‘Van accountant tot Hagelandse gids’

Johny Verhaegen werkte sinds de opstart van de provincie Vlaams-Brabant in 1995 als extern accountant voor onze vzw Streekprodukten Vlaams-Brabant. Als accountant werkte hij ook nog voor verschillende andere provinciale vzw’s, zoals Toerisme Vlaams-Brabant, Vlabr’accent, POM, ERSV en nog verschillend andere. Einde 2010 heeft hij zijn bloeiende accountantskantoor overgedragen aan zijn interne medewerkers en startte hij zijn “tweede leven” met zijn grote passie “reizen”.

Hij volgde de cursus “Reisleider” en “Regiogids” bij Toerisme Vlaanderen en maakte als eindwerk een programma rond de Hagelandse wijn, van aanplanten druivelaars, over snoeitechniek, tot productie. Bovendien mocht hij helpen aan de uitwerking van het inhoudelijke in het vernieuwde bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn in Wezemaal.
Johny bleef echter een “ondernemer”. In den beginne beperkte zijn activiteiten zich in het gidsen van daguitstappen. Maar geleidelijk begon hij zelf programma’s uit te werken, die zich voornamelijk in het Hageland situeren. Hij geeft in al zijn programma’s een bijzondere aandacht aan de streekproducten die onze regio te bieden heeft.

Voor 2021-2022 hebben de autobedrijven en verenigingen de keuze uit volgende programma’s:

1. Proeven van Leuven en het Hageland:
In de voormiddag maken we een culinaire wandeling door Leuven. Hij vertelt voornamelijk over het echte Leuvense leven en onderweg genieten we van plaatselijke streekproducten bij de Leuvense middenstand. ’s Middags heeft men (vooraf te bestellen) de keuze uit een driegangenlunch met verschillende budgetten, doch steeds bereid met Hagelandse streekproducten. In de namiddag maken we een tochtje door het Hageland, dat eindigt in Wezemaal. De tocht wordt afgesloten in het Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn, waarna een uitgebreide degustatie van de Hagelandse wijnen volgt in De Steenen Muur.

2. Sven Nijs Cycling Center + kennismaking met Leuven, Stad van Kennis en Innovatie:
In de voormiddag worden de bezoekers ondergedompeld in de sfeer van de cyclocross en maken we een wandeling over het crossparcours. ’s Middags heeft men een drie gangen lunch bereid met Hagelandse streekprodukten. In de namiddag maken we een wandeling door het “Sportkot” in Leuven, waar zovele professionelen in de sportwereld worden opgeleid. De Indoor Atletiek Hall, de Bakala Academy, het onderzoekscentrum Imec en zovele andere innovatieve topics van dit ogenblik. Afsluiten doen we met een degustatie van verschillende streekprodukten, voornamelijk dranken en dessertjes.

3. Abdij Averbode + Scherpenheuvel-Zichem
In de voormiddag krijgen we een rondleiding binnen de muren van de abdij van Averbode. We bezoeken de bakkerij, de kaasrijperij, de huisbrouwerij, de uitgeverij en het minimuseum. Een degustatie van al deze abdijprodukten is natuurlijk ook voorzien. ’s Middags heeft men een drie gangen lunch bereid met Hagelandse streekprodukten. In de namiddag doen we een korte rondrit door de streek van Ernest Claes en eindigen we in Scherpenheuvel waar we met de bezoekers de “Keerskatten”wandeling maken. Afsluiten doen we met een streekbiert, -koffie of –wijntje, vergezeld van een lekker stuk huisgemaakte taart in De Heerlyckheid. Die dag hebben we nog een extra ervaring gehad omdat kennis gemaakt hebben met 2 verschillende tewerkstellings initiatieven in onze streek.

4. Variaties mogelijk
Johny werkt ook programma’s op maat uit binnen het Hageland. Alles is bespreekbaar en realiseerbaar.