Charent’euse is een geuze geblend van lambieken gerijpt in cognacvaten uit Charente, het Franse departement waar de echte cognac vandaan komt. Andere producenten die hebben geëxperimenteerd met lambieken gerijpt in cognacvaten, hebben al laten zien waartoe deze combinatie in staat is, dus de verwachtingen voor deze zijn hooggespannen. 

Schuimig, mousserend, hoorbaar knisperend, eiwitachtig schuim dat langzaam inzakt en oplost boven een mistige warme abrikoosblonde vloeistof met een dieper okerachtige gloed en kleine belletjes die van de bodem van het glas opstijgen. Edel en complex bouquet van onrijpe abrikoos, veel oud eikenhout (zelfs houten meubels), calamansi, kenmerkende cognac maar droger dan de bekendere merken, gedroogde appelschijfjes, nat leer, Sémillon druivenmost, acaciagom, oude droge sherry, hints van rode schimmelkaas, gele pruim, Poire William, de droge restanten van mousserende wijn, verkruimelde droge aarde.

Sprankelende aanzet, hoge en minerale bruisendheid zoals passend bij de stijl, zuur maar afgerond, met een limoenzuurheid die uiteindelijk citroenachtig wordt, omsloten door een mildere touch van half-rijpe abrikoos, gele pruim en harde nectarine – zuur en scherp genoeg om de frisheid te behouden, maar met een zachter element binnenin dat niet alleen voor balans zorgt, maar ook voor body; de minerale carbonatie-effecten vergezellen een slank broodachtig hart, gedroogd door een sterke streep melkzuur, dat hier fungeert als een stevige ruggengraat en de smaken leidt naar een prachtige finale waarin alle essentiële elementen samenkomen: aanhoudende zure vruchten, tanninerijke houtigheid met zelfs een vleugje vanille retronasaal en de eigenlijke cognac, met most- en wijnsteenzuurelementen evenals een diepe, ‘herfstachtige’ gedroogde fruitigheid van een aromatisch soort, die keer op keer doordringt. 

7,5% vol. alc.