Het project: een bier van, voor en door Bierbeek
Bierbeek heeft al lang geen eigen bier meer dat in de gemeente zelf wordt gebrouwen. Meer dan 100 jaar geleden is de laatste brouwerij gestopt met het brouwen van bier. De Dorpsbrouwerij Bierbeek wil opnieuw een eigen Bierbeeks bier in het dorp!

Elke deelgemeente zijn bier
Ze willen elke deelgemeente van Bierbeek van een eigen bier voorzien in de komende jaren. Zo krijgt Bierbeek een stevige Tripel, Lovenjoel een lichte Saison, Opvelp een frisse Witte en Korbeek-lo een vol bruin bier.

Het engagement
De vrijwilligers van de Dorpsbrouwerij Bierbeek engageren zich niet enkel om bier te brouwen. Het project combineert ambacht met korte keten, sociale inclusie, erfgoed en ecologie. Zo doen ze voor de grondstoffen deels beroep op lokale landbouwers. Daarnaast willen ze mensen met een beperking inschakelen bij bijvoorbeeld het verpakken en etiketteren. Hiervoor werken ze samen met Sint-Kamillus en Ave Regina, twee Bierbeekse instituten.

Coöperatieve Vennootschap
Op 4 augustus 2022 werd de coöperatieve vennootschap Dorpsbrouwerij Bierbeek opgericht, met als bedoeling de inwoners van Bierbeek nauw te betrekken. Elke inwoner of sympathisant van de Dorpsbrouwerij kan coöperant worden door de aankoop van aandelen, waarbij alle aandeelhouders mee beslissen over het beleid van de brouwerij.

De CV Dorpsbrouwerij Bierbeek bestaat uit een aantal vrijwilligers met een passie voor bier en voor Bierbeek. Ze brouwen op de site van de Ruisbroekmolen, een historische erfgoedpareltje in de prachtige gemeente Bierbeek.