Deze blend werd recent ontwikkeld door KRUZE’s theemeester, waarbij bij na zijn studiereis over thee in Japan (eind 2018) graag een blend met Japanse ingrediënten wenste te creëren. Het is een samenstelling van Japanse groene Bancha, en Yuzu, een typische citrusvrucht die enkel in Azië groeit. Beide ingrediënten importeren we rechtstreeks uit Kakegawa.

Bancha thee is een goedkopere thee in vergelijking tot vele dure Japanse theeën (zoals bv. Gyokuro). Dit weerspiegelt zich ook in de naam. ‘Ban’ betekent bescheiden en ‘cha’ is Japans voor thee. Bancha wordt geproduceerd van theeblaadjes en stengels geplukt in de late zomer of herfst (2, 3 en soms 4de pluk). De beste kwaliteit Bancha is gemaakt van blaadjes geplukt in Juni. De minst kwaliteitsvolle Bancha thee is afkomstig van blaadjes geplukt in de herfstperiode (3de, 4de pluk). De teelt en verwerking van de thee is voor Bancha identiek aan deze van Sencha thee. Het verschil zit enkel in de kwaliteit van de gebruikte bladeren. De blaadjes die van te lage kwaliteit zijn voor Sencha worden weggesorteerd, maar zijn wel geschikt om er Bancha thee mee te maken.

Doordat voor deze thee enkel blaadjes gebruikt worden die later op het seizoen geplukt worden, bevat deze thee tot wel 70% minder cafeïne dan andere Japanse groene thee. Dit maakt deze thee dus ideaal om er de hele dag door van te drinken. Deze thee is ook rijk aan mineralen. Van smaak is deze eerder zacht en subtiel.

In combinatie met de Yuzu schillen, krijgt deze thee een heel aparte maar frisse toets. In deze blend werd bewust gekozen voor Yuzu en niet voor citroen, omdat de smaak van yuzu veel minder hard en scherp is dan deze van Europese citroenen. Het geeft de thee een veel zachtere en verfijnde citrustoets.

Bij zijn 2de bezoek aan Japan in April 2019 liet Stijn deze blend ook aan Japanners proeven. Een test werd gehouden met een gelijkaardige blend vervaardigd door een Japans theebedrijf en geproefd naast Stijn’s blend. De theemeesters van het Japanse theebedrijf waren vol lof over Stijn’s blend en vonden deze opmerkelijk beter dan hun eigen blend.

Categorie:
Verkooppunten:
logo Dijleland logo Groene Gordel