1. Bereid een ketel kippenbouillon: de kip, wortel, ui, preigroen, tijm en laurier op het vuur zetten met ongeveer 2 liter water. De kip die hierin gegaard is, gebruiken we voor de vol-au-vent. Zeef de bouillon en laat ze nog verder inkoken tot 1 liter.
  2. Gehaktballetjes: Meng het gehakt, samen met een ei en het paneermeel. Kruid met wat peper en zout. Rol het gehaktmengsel tot kleine balletjes. Laat de balletjes enkele minuten garen in de gezeefde bouillon op een matig vuur.
  3. Snij de champignons in kwartjes. Smelt een klont boter in een pan en bak de stukjes champignon in de hete boter. Voeg tijdens het bakken een geplet teentje knoflook toe. Laat de champignons even aankleuren en zet opzij.
  4. Pluk al het vlees van het karkas van de kip, in kleine stukjes.
  5. Saus: Maak voor de saus een roux van 120 gram boter en 150 gram bloem. Schenk af en toe wat bouillon bij. Klop voor de mousselinesaus 2 eidooiers met 1 cl geuze los op een zacht vuurtje tot een lichte binding, haal het dan van het vuur en roer er de gesmolten boter onder. Voeg het bij de roux. Meng goed.
  6. Voeg de gebakken champignons, de stukjes kip en de gehaktballetjes toe aan de saus. Druppel wat vers citroensap in het mengsel en kruid naar smaak met wat peper en zout. Meng alles.
  7. Bladerdeegkoekjes: Klop een dooier los met een klein beetje water. Verwarm de oven voor op 170-180°C. Steek per gebakje een zestal rechthoeken uit het vel bladerdeeg. Lijm alle 6 lapjes telkens aan mekaar met eigeel. Strijk ook eigeel over de bovenkant van het gebakje, zodat het glanzend uit de oven komt. Bak de koekjes in de oven tot ze luchtig en goudbruin zijn (15-20 minuutjes).
  8. Serveer de vol-au-vent met (zelfgemaakte) frietjes of puree.

Ingredienten :

  • 2 hoevekippen, elk van 1 kg
  • +/- 100 g bladerdeeg
  • 200 gram champignons
  • 100 gram gehakt
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 100 gram preigroen
  • 1 teentje knoflook
  • 120 gram hoeveboter (saus) + 150 gram hoeveboter
  • 150 gram bloem uit de streek
  • 1 citroen
  • 2 hoeve-eitjes
  • 1 cl Geuze
  • peper
  • zout
  • tijm
  • laurier
  • paneermeel

Enkele andere straffe recepten