
Gekarameliseerd witloof gevuld met zwarte pensen en perencoulis
Maak de blaadjes van het witloof los en verhit de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de witloofblaadjes toe en bak ze goudbruin. Strooi de bruine suiker eroverheen en laat het witloof zachtjes garen tot het helemaal zacht is. Breng op smaak met zout en peper. Haal de blaadjes uit de pan en leg ze op een bakplaat om af te koelen.
Voor de vulling haal je het vlees van de zwarte pens uit het vel. Schil de twee conferenceperen en snijd ze in blokjes. Stoof de fijngesneden ui en knoflook aan in een beetje olijfolie en voeg de perenblokjes toe. Meng dit mengsel met het vlees van de zwarte pensen en breng op smaak met peper, zout en verse tijmblaadjes.
Voor de perencoulis schil je de derde peer en snijd deze in blokjes. Bak de peer kort aan en karameliseer met de perensiroop, een scheutje Xeresazijn en de kippenjus. Laat het geheel zachtjes garen en mix tot een gladde saus. Breng op smaak met peper en zout.
Leg vijf witloofblaadjes met de brede kant naast elkaar op een vel plastic folie, zodat ze elkaar 1 à 2 cm overlappen. Leg ongeveer 1,5 eetlepel van de pensvulling op het linkse witloofblaadje en rol het geheel voorzichtig op met behulp van de plastic folie, zodat er opnieuw een witloofstronkje ontstaat. Laat de rolletjes opstijven in de koelkast.
Haal de opgerolde witloofstronkjes uit de plastic folie en bak ze voorzichtig in de pan tot ze licht krokant zijn. Serveer de krokante witloofrolletjes met de perencoulis voor een smaakvolle combinatie van hartig en zoet.
Ingredienten :
- 4 stronken witloof
- 50 g boter
- 2 eetlepels bruine suiker
- zout en peper naar smaak
- 250 g zwarte pens
- 1 ui, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 eetlepel olijfolie
- Verse tijmblaadjes
- 3 Conférence peren (2 voor de vulling, 1 voor de saus)
- 5 dl kippenjus
- 1 eetlepel perensiroop
- Xeresazijn
Enkele andere straffe recepten


Gevulde appel met witloofsalade en creme van zwarte pens
