
Witloof Dessert met Koffie
Meng alle ingrediënten voor de koffiecrumble in een keukenrobot tot een stevig deeg. Verbrokkel het deeg op een bakplaat en bak het gedurende 25 minuten op 160°C. Laat de crumble daarna afkoelen. Voor het gekarameliseerde witloof snijd je de blaadjes van het witloof los. Breng de sterke koffie met de suiker aan de kook tot een siroop en laat de witloofblaadjes hierin zacht garen gedurende 10 à 12 minuten. Laat de witloofblaadjes afkoelen in de siroop.
Voor de koffiecrème breng je de melk en de sterke koffie aan de kook. Meng in een aparte kom de suiker en de eidooiers en klop tot een ruban (witte, luchtige massa). Voeg het maïszetmeel toe en roer goed door tot alle klontjes zijn opgelost. Giet een beetje van de kokende melk-koffiemassa op het rubanmengsel en meng goed. Voeg vervolgens het hele mengsel terug in de kookpot en breng het al roerend aan de kook. Zodra de massa begint te pruttelen, giet je het in een schaal en dek je het af met plasticfolie. Laat het afkoelen in de koelkast. Klop de room op tot slagroom en spatel de helft hiervan door de afgekoelde koffiecrème.
Voor de koffiedip breng je 1 liter van de koffiesiroop, waarin de witloofblaadjes zijn gekookt, aan de kook samen met 10 gram agar. Laat het mengsel afkoelen in de koelkast en mix het daarna glad in een blender.
Voor het samenstellen van het gerecht, plaats de uitgelekte witloofblaadjes in een siliconenvorm (bijvoorbeeld een boogvorm). Vul de rest van de vorm met de koffiecrème tot aan de rand. Laat het geheel enkele uren hard worden in de vriezer. Haal het daarna uit de vorm en serveer het met de koffiecrumble en enkele toefjes van de koffiedip.
Dranktip: Bruin streekbier
Chef: Bart Tastenoye – Restaurant Taste
Ingredienten :
Voor de koffiecrumble:
- 45 g hoeveboter
- 60 g bruine basterdsuiker
- 60 g amandelpoeder
- 55 g bloem
- 10 g cacaoboter
- 15 g koffie
- snuifje zout
Voor het gekarameliseerde witloof:
- 6 stronkjes grondwitloof
- 1 l sterke koffie uit de streek
- 200 g suiker
- 1 dl koffielikeur
Voor de koffiecrème:
- 5 dl melk
- 1 dl sterke koffie uit de streek
- 5 eidooiers
- 100 g suiker
- 50 g maïszetmeel
- 200 ml room (40%)
Voor de koffiedip:
- 1 liter koffiesiroop (van de gekarameliseerde witloof)
- 10 g agar
Enkele andere straffe recepten
