Voor de gyoza van zwarte pens: Schil de appel, snij in blokjes en doe er wat citroensap over tegen het verkleuren. Snij dan de sjalot en chilipeper (zonder pitjes) fijn en stoof het aan in wat hoeveboter. Voeg er dan de blokjes appel bij, maar laat het niet plat stoven. Karamelliseer het met de suiker en wat kaneel. Voeg naar eigen smaak peper en zout toe. Doe het velletje van de pensen en snij de pensen in stukjes. Voeg het daarna toe aan de appels en laat verder bakken in de pan. Vul de gyoza-vellen met het mengsel, doe een beetje water op de kanten om het dicht te plakken. Duw goed van binnen naar buiten, zodat alle lucht eruit is. Indien je ze niet meteen
gebruikt, leg ze dan onder een vochtige doek in de koelkast. Doe wat hoeveboter in de pan en kleur de gyoza langs beide kanten aan. Blus het dan met wat water, doe het deksel op de pan en laat nog even verder stomen op het vuur gedurende een paar minuten.

Voor de witloof-waterkers salade: snij de bieslook fijn. Verwijder de
harde kern uit het grondwitloof en snij de stronken in lange julienne. Meng het met de witte wijnazijn, olijfolie, peper, zout en fijngesneden bieslook.

Voor de mosterd-yoghurt dressing: meng de yoghurt met de mosterd, azijn, streekhoning en wat peper en zout.

Afwerking: leg het witloof met mengeling in het midden van het
bord en leg er wat waterkers op. Dresseer de dressing rond het slaatje en leg de gyoza erop.

Dranktip: Goudblond streekbier

Chef: Raf Verstraete

Ingredienten :

  • 1 jonagoldappel uit de streek
  • Citroensap
  • 1 sjalot
  • 2 zwarte pensen
  • 0,5 verse chilipeper
  • 2 el suiker
  • 1 tl kaneel
  • Peper en zout
  • 16 vellen gyoza
  • 4 stronken grondwitloof
  • 1 pak waterkers
  • Bieslook
  • Olijfolie
  • Witte wijnazijn
  • 4 el volle yoghurt uit de streek
  • 1 el zachte streekmosterd
  • 1 el streekhoning