Scherpenheuvel-Zichem is hét bedevaartsoord van ons land. Elk jaar bezoeken honderdduizenden pelgrims de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in het levendige stadscentrum. Maar Scherpenheuvel heeft zo veel meer te bieden. We zijn terecht fier op onze tradities, folklore en lokale streekproducten, en die delen we graag met de rest van de wereld.

Aan de gezellige souvenirkraampjes aan de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek kan je genieten van verschillende streekproducten die typisch zijn voor Scherpenheuvel-Zichem. Honing, wafels, gebakjes,… Noem maar op! En uiteraard kan je hier ook de authentieke Scherpenheuvelse noppen en pepernoten proeven. Die worden uitsluitend in Scherpenheuvel gemaakt en verkocht.

Een bezoek aan Averbode loont zeker ook de moeite. Averbode is vooral gekend om haar statige norbertijnerabdij. Kom naar abdijcafé Het Moment en geniet er van al het ambachtelijk lekkers dat de paters er produceren. Kaas, brood, wijn, bier. Ze hebben het allemaal. De abdij is gelegen in het midden van de Merodebossen, een heus wandel -en fietsparadijs. Ga op verkenning en geniet van een verfrissend ijsje in de befaamde ‘Lekdreef’ vlakbij de imposante Norbertijnenabdij.

Mag het wat gastronomischer? Geen probleem, ook hier blinken we in uit. Scherpenheuvel-Zichem is namelijk een producent van Hagelandse wijnen. Bezoek wijndomein Cobergher en laat je verleiden door de enige echte smaak van de Hagelandse druif.