Paters en Prinsen
Scherpenheuvel-Zichem
Paters & Prinsen staat symbool voor het land tussen Nete en Demer, de regio op de grens tussen de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Paters & Prinsen verwijst naar het verleden. Menige paters zijn immers verbonden met deze streek. Kijk maar naar de geschiedenis van de Norbertijnen, gehuisvest in de abdijen van Averbode en Tongerlo. Bewonder de Basiliek van Scherpenheuvel of de Maagdentoren in Zichem. Sinds meer dan 1000 jaar is hun geschiedenis bepalend voor deze regio. Dan zijn er ook nog de prinsen. Zoals de generaties van de familie de Merode te Westerlo. Of de heren van het Kasteel Meerlaer te Vorst-Laakdal. Zij bepaalden in goede en slechte dagen mee het uitzicht en de geschiedenis van de streek.
Het land tussen Nete en Demer heeft zijn paters en prinsen van het verleden herontdekt en is fier op zijn nieuwe ambassadeurs. Deze streek is immers een heerlijke regio om te vertoeven. Verdwalen met Willem Elsschot in de prinselijke Merodebossen, kattenkwaad uithalen in de Demerbroeken met De Witte van Ernest Claes, een bezoekje aan de monumenten van de streek, zoals de abdijen van Averbode of Tongerlo, het kasteel van Prins de Merode, de Maagdentoren in Zichem, de basiliek van Scherpenheuvel, het kasteel Meerlaer, … En vergeet vooral de prachtige natuurmonumenten niet! Wonen, fietsen, wandelen of dolen. Met vrienden of alleen. Proef van het schoon en het lekkers van de streek. Paters & Prinsen neemt je mee op weg.
Rudi Daems is de bezielende kracht achter Paters & Prinsen. Hij werkt projecten uit rond leefmilieu, energie en streekontwikkeling in de Meroderegio. “Waarom ik mijn hart verloor aan deze streek? Omdat het een prachtig gebied is. En omdat er de voorbije jaren zulke mooie dynamiek is gegroeid. Waarom ik mijn hart verloor aan een streekbier? Omdat ik vind dat we onze rijke Belgische biercultuur niet mogen laten verloren gaan. Maar vooral omdat ik er rotsvast in geloof dat streekontwikkeling en het verankeren van lokale producten in de lokale gemeenschap dé economie van de toekomst zullen zijn. Lokale ondernemers zijn het fundament van een duurzame economie. Al meer dan 20 jaar ben ik bezield door streekproducten, en door streekbieren in het bijzonder. In 2007 begon ik ervan te dromen om een eigen biertje te brouwen. Jammer genoeg had ik de kunst van het brouwen niet onder de knie en evenmin had ik het kapitaal voor een eigen brouwinstallatie. Daarom trok ik met het recept van Gelenaar Willy Maes naar Achiel in Itegem, de brouwer van de Serafijn-bieren. Achiel was bereid om mijn brouwsel uit te proberen. In 2011 is er met de hulp van brouwerij Lupus uit Aarschot een tripel bijgekomen, en sinds 2015 een aperitiefbier op basis van framboos.”