Verse producten uit hartje hageland

Op een oppervlakte van een kleine 30ha produceert Fruitbedrijf Stockx appels en peren. Voor appels zijn dit de variëteiten Sissired (zomerras), Golden, Boskoop en Red Jonaprince. Het areaal peren bestaat uit Conference en Doyenne. Naast een uitgebreide export naar alle hoeken van Europa, is Fruitbedrijf Stockx ook vaste leverancier van Belgische warenhuizen en zetten ze sterk in op korte keten-verkoop met aanverwante producten. Het volledige beheer van het product gebeurt op het eigen bedrijf: van oogst over bewaring tot verpakking.

Duurzaam telen

Duurzaamheid manifesteert zich op alle niveau’s in het bedrijf. Teelttechnisch wordt er optimaal gebruik gemaakt van alle mogelijke hulp vanuit de natuur. Zo zal er voor de bestrijding van plagen gebruik gemaakt worden van natuurlijke vijanden zoals oorwormen, roofwantsen, sluipwespen en lieveheersbeestjes. Om deze nuttigen alle kansen te geven voor een optimale ontwikkeling, laat Fruitbedrijf Stockx het gras lang groeien en maaien ze het niet superstrak. In de plantages vind je ook schuilnesten of kasten voor wilde bijen en torenvalken. Wilde bijen vliegen reeds bij kouder temperaturen dan honingbijen en zorgen voor een groot deel van de bestuiving van de bloesems. Dit wordt tijdens de bloeiperiode nog aangevuld met honingbijen en hommelsnesten. Torenvalken zijn dan weer de natuurlijke vijand van woelmuizen en -ratten.

Het fruit wordt bewaard gedurende de wintermaanden in grote, sterk geïsoleerde koelcellen. De koeling gebeurt door middel van ammoniak. Dit is een milieuvriendelijk koelmiddel dat geen Global Warming Potential heeft en onschadelijk is voor de ozonlaag en de opwarming van de aarde. En deze verbruikt 20% minder dan een traditioneel koelsysteem. Alle recente verlichting bestaat uit LED-verlichting en diverse motoren en pompen zijn uitgerust met een frequentieregelaar om het verbruik te minimaliseren. In de nabije toekomst staan er ook nog zonnepanelen gepland. Onder de bomen loopt een druppeldarm voor het zeer gericht water geven in droge periodes. Aan de hand van bodemsensoren kan Fruitbedrijf Stockx de vochttoestand op de voet opvolgen.