Jannick en Eva uit Kester legden zich al sinds 2012 toe op het produceren van siropen op basis van vlierbloesems en -bessen. Ze begonnen 9 jaar geleden onder het label JB met het maken van deze siropen en voegden er een nieuwe vlierbloesem confituur en likeur aan hun gamma toe.

“Ik ben gestart op vraag van mijn grootmoeder, die te oud werd om zelf siroop te maken en met het zoeken naar een leuk flesje kwam al snel de vraag: ‘Kan ik ook zo een flesje kopen?’. De siroop kan verwerkt worden in een aperitief zoals een Mojoto, Hugo of Kirr, maar kan ook verwerkt worden op een ijsje of in een cake. We verkochten onze producten eerst op enkele lokale marktjes en na een tijdje vonden we onze weg naar de lokale streekproductenshops in de buurt.”

De producten van Den Dael worden meer en meer gevraagd maar omdat ze alleen op artisanale wijze en zonder bewaarmiddelen willen werken, bleef hun productie eerder beperkt. Om met zuivere vlierbloesems te kunnen werken plantten ze in 2015 hun eigen vlierstruiken aan in zijn tuin langs de Kesterse Daal. “Het is nu wachten op het goede moment om de bloesems te oogsten. Dat kan alleen op het moment dat er veel stuifmeel in de bloemen zit. Dat zorgt voor de juiste geur en smaakt van onze producten, we oogsten alles manueel omdat we ook een deel moeten laten staan voor de besjes die we in de zomer oogsten.”

Doorheen de volgende jaren werd er samen met verschillende andere leden van Straffe Streek en Ambassadeurs van het Pajottenland samengewerkt om hun gamma wat uit te breiden: een samenwerking met confiserie Pascaline voor de vlierbessensnoepjes, Brouwerij Angerik die een vlierbloesembiertje brouwt dat de bronzen medaille won op de World Beer Awards en met Stokerij Decort uit Pepingen die een unieke de Eau de Vie van vlierbloesems afstookte namelijk de Eau De Vlier.

In 2022 verbouwden ze een opslagruimte tot hun atelier waar ze naast de verwerking en bewaring van hun producten ook de mogelijk hebben om hun tastings te organiseren.