De ciderbrouwerij is een brouwerij in het Pajottenland die op een ambachtelijke wijze cider maakt, zoals hij honderden jaren geleden gemaakt werd.

Wat is het geheim van cider ?
Veel mensen kennen cider voornamelijk van de Franse cider uit NormandiĆ«, of de engelse cider die door een groot publiek geproefd en gedronken wordt. Deze ciders hebben een alcoholpercentage tussen 3% en 6%. Ze worden meestal in grote citernes gemaakt en er wordt gist aan toegevoegd om het gistingsproces op gang te brengen. De traditionele cider uit het Pajottenland wordt gemaakt van vers geperst appelsap, rabarber en trosbessen. Het fruit komt rechtstreeks van de fruitkwekers uit de streek.

Bij het maken van de cider wordt geen gist toegevoegd omdat het Pajottenland en de Zenevallei een unieke streek is waardoor het mogelijk is om bier en cider te brouwen zonder toevoeging van gist.  Het sap wordt op eiken vaten getrokken en er wordt water en suiker toegevoegd.  Na een drietal dagen begint het sap te gisten en er vormt zich schuim dat regelmatig wordt verwijderd.  Dit noemt men de snelle gisting, die ongeveer een drietal weken duurt.

Daarna gaat het proces langzamer, dan begint de trage gisting, die enkele maanden kan duren. De cider heeft  reeds na 5 tot 6 maanden al een lekkere smaak. Echter deze moet nog ekele maanden op het vat rijpen. Na ongeveer 10 maanden wordt de cider  gefilterd en op flessen getrokken.