Na de Lembeekse Sint-Veroonjenever was het tijd om wat vernieuwing te brengen, vandaar deze Gin. Deze is met bijna dezelfde ingrediënten gedistilleerd als de Veroonjenever.

Deze Gin wordt op ambachtelijke wijze gedistilleerd. Hij wordt gemaakt uit een 7-tal kruiden, waaronder natuurlijk de jeneverbes, korianderzaden, engelwortel, gedroogde citroen en limoen en anijs. En juist daar onderscheidt hij zich van de andere Gin’s, waardoor hij een florale zachte smaak verkrijgt.

Eenvoudig gezegd is de bindende factor tussen gin en jenever de jeneverbes. Het eerste verschil zit hem in de alcohol. Gin moet geproduceerd worden met neutrale alcohol, jenever met graanalcohol. Neutrale alcohol wordt gedistilleerd tot 96 %. Daarnaast bevat jenever moutwijn, wat zorgt voor een sterke graansmaak. Dit geeft jenever een complex karakter en maakt het minder geschikt om te mixen. Gin wordt op zijn beurt gedistilleerd met een grote hoeveelheid kruiden en dankt daar zijn body aan terwijl hij goed mixbaar blijft. Jenever leent zich beter om puur te drinken, al dan niet gekoeld. Kortom, jenever en gin zijn echt twee verschillende producten.

Alhoewel Gin en Jenever totaal verschillend zijn heeft Streekproducten Centrum in de benaming toch een link proberen leggen. Het is alom bekend dat Lembeek in de 17e en 18e eeuw een jeneverdorp was. Het was Paul Claes de Jeneverbaron en burgemeester van Lembeek die hen inspiratie gaf voor de naam. Toen hij in 1853 eigenaar werd van het kasteel, liet hij tijdens de opknapwerken van de bijhorende in 1854, een toren bouwen als folly (een nutteloos kunstwerk) – de Malakoff toren. De naam Malakoff werd waarschijnlijk gegeven als herdenking aan de Krimoorlog van een paar jaren later, waar de slag om Malakoff (vandaag Oekraïne) bloedig werd uitgevochten tussen de Franse en Russische legers in 1855.

Deze Gin kan perfect gebruikt worden in allerhande cocktails. Meng hem met fruitsap van Pajottenlander of een tonic. En waarom niet met een Oude Geuze of Timmermans Lambicus. Of voor de liefhebber puur. Gewoon verder experimenteren en proeven!