De Halse Krotten werden erkend als Vlaams streekproduct. Het scheelde niet veel of er werden geen krotten van Halle meer gemaakt. Jan Springael die de krotten maakte, zei op een bepaald moment dat het toch wel zwaar werd en dat hij wou stoppen. Tussen pot en pint sprak Jan hierover met Johnny Sterck van het Streekproducten Centrum. Deze laatste was er dadelijk voor gevonden om de krotten in de toekomst te maken. De krotten, een eeuwenoude typische Halse lekkernij blijft dus bestaan.

De machines die Jan aangekocht had van Renaux, waar men sedert 1900 reeds krotten maakte, verhuisden naar het Streekproducten Centrum. Maar alleen met de machines maak je nog geen krotten, dus moet het recept ook nog worden doorgegeven en dat gebeurde.

De krotten zijn ontstaan door de snoepjes die niet snel genoeg verkocht raakten en de niet goed geproduceerde snoepjes (afval). Dat alles werd terug gesmolten en er werd nieuw snoepgoed van gemaakt. Nu de dag van vandaag worden de krotten niet meer gemaakt met de afval van de snoepjes maar wordt er een natuurlijk ingrediënt aan te gevoegd om de ‘babelutten’ te laten verkrotten.

Het snoepje zelf is al heel oud: Marie-Thérèse Wouters verkocht al krotten in haar winkel op de Beestenmarkt, voor de 2de wereldoorlog. Die werden gemaakt door Oscar, vader van Roland Lauwers (eerste prins carnaval van Halle). En die had het dan weer van ‘noenkel Victor’ geleerd. De familie Lauwers was niet de enige die krotten maakte. Ook bakkerij Renaux en Ghislain Laureys en zijn vader maakten krotten.