Maak gepekelde augurken min. 2 maand op voorhand klaar: was de augurken in koud water. Meng het zout met water en pekel de augurken gedurende 24 u. Zet de weckpotten in de oven op 120°C gedurende 15 minuten om ze te steriliseren. Laat ze dan aan de lucht drogen. Breng de azijn met de suiker, witte wijn en mosterdzaad aan de kook. Laat daarna afkoelen. Haal de augurken uit het pekelwater en doe ze in de gesteriliseerde weckpotten samen met het inlegvocht. Sluit de potten af met de bijhorende rubberen ring, deksel en klemmen. Plaats deze minstens 2 maand in de koeling.

Snij de bavette tot tartaar. Hak de peterselie fijn. Meng de tartaar met de peterselie, sjalot, mayonaise, tabasco, Worchestersaus en mosterd. Kruid af met zout en peper.

Snij dikke plakken van het boerenbrood en rooster ze. Smeer in met wat mosterd en leg de tartaar erbovenop.

Werk het geheel af met de eigen gepekelde augurken in fijne blokjes gesneden.

Dranktip: tripel blond streekbier

Recept: chef Björn Van Renterghem van Traiteur Amand

Ingredienten :

  • 400 g augurken
  • 14 g zout
  • 200 ml water
  • 120 ml natuurazijn
  • 50 g suiker
  • 60 ml witte streekwijn
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 250 g rundsvlees bavette uit de streek
  • Handvol peterselie
  • 1 sjalot
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 10 druppels tabasco
  • 1 theelepel Worchestersaus
  • 1 koffielepel mosterd uit de streek
  • Peper en zout
  • 1 boerenbrood uit de streek
  • benodigd materiaal: weckpotten