Snij het vlees en kruid met peper en zout. Bak het kort aan in een pan met olijfolie. Doe het dan in de tajine. Voeg streekhoning toe en laat het vlees karamelliseren. Haal het vlees erna uit de tajine.

Wrijf de kurkuma en de geschilde gember fijn in de vijzel.

Snij de uien in halve maantjes en de knoflook fijn. Doe olie in de tajine en kleur de uien en de look dan aan. Voeg de kurkuma, gember, snuifje komijn, peterselie, chilipeper, ras-el-hanout en koriander toe en laat even meebakken.

Voeg het lamsvlees terug toe aan de tajine. Bevochtig met het blikje gepelde tomaat, voeg ongeveer 250 ml water tot het vlees mooi onder staat en voeg wat saffraan toe. Laat nog een uurtje sudderen tot het vlees zacht is.

Schil de kweeperen, verwijder het klokhuis en snij in partjes. Voeg ze toe aan de tajine en laat dan nog 15 minuten verder sudderen.

Verwarm de bouillon in een pan en voeg een beetje saffraan toe. Laat enkele minuten trekken. Haal dan de pan van het vuur en voeg de couscous toe en werk af met rozijntjes en verse munt. Roer goed door en dek af met plasticfolie. Meng na 10 minuten de boter erdoor met een vork. Kruid af met zout en peper. Serveer met zure room.

Dranktip: kruidige rode streekwijn

Recept: Björn Van Renterghem van Traiteur Amand

Ingredienten :

  • 1 kg lamsvlees uit de streek
  • Peper en zout
  • Scheutje olijfolie
  • Streekhoning
  • 5 cm Kurkuma
  • 10 cm gember, geschild
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • Snuifje komijn
  • Handvol fijngehakte peterselie
  • 0,5 rode chilipeper
  • Ras-el-hanout
  • Handvol fijngehakte koriander
  • 1 blikje gepelde tomaten
  • 250 ml water
  • Paar takjes saffraan
  • 2 kweeperen
  • 300 ml kippenbouillon
  • 250 g couscous
  • Handvol rozijntjes
  • Verse munt
  • 50 g hoeveboter
  • 1 potje zure room