Al meer dan vijfendertig jaar kweken Danny Schoevaerts en Bieke Hoogeras traditioneel Brussels grondwitloof. De volledige teelt gebeurt op het bedrijf zodat ze alles zelf onder controle hebben. Schoevaerts-Hoogeras is een gesloten bedrijf, wat wil zeggen dat zij aan zaadwinning doen, maar zich vervolgens ook toespitsen op het proces van zaad tot wortel, en tot slot van wortel tot kop.

Door met eigen soorten te werken, helpen ze met de instandhouding van de biodiversiteit. Gronden voor de wortelteelt hebben ze al jaren en zijn niet verder dan 4 km van het bedrijf verwijderd. Al die jaren hebben ze nog nooit koelruimtes (frigo‚Äôs) gebruikt. Het is anders werken maar wel beter voor het milieu en de elektriciteitskosten.

Het witloof wordt door de natuur gestuurd: vroege en late soorten worden niet verwarmd maar groeien op hun eigen ritme. Alleen in de winter maken ze gebruik van soorten die ze bijverwarmen en nog extra afdekken. Zo trachten ze van half september tot april witloof te produceren als een typische seizoensgroente.

Daar ze buiten onder golfplaten telen, geven ze enkel water door darmpjes die ze onder de laag leggen en dit alleen indien er niet genoeg regenwater in de grond aanwezig is. Het spuiten wordt tot het minimum beperkt. Schoevaerts-Hoogeras doet nog altijd manuele en mechanische onkruidbestrijding in de wortelteelt. Door zoveel mogelijk met de natuurelementen te werken, beperken ze de ecologische voetafdruk tot het minimum.

Producten van Grondwitloof Schoevaerts-Hoogeras