Reeds 3 generaties lang kweekt de familie Schurmans varkens op kleine schaal. Jarenlang was het kweken van stamboek fokmateriaal van het zuivere Piétrainras de hoofdactiviteit op dit familiebedrijf. Hierbij was een aangepaste voeding en extra zorg voor de varkens een must, daar het Piétrainras moeilijk is om mee te werken. Door de passie waarmee ze bezig zijn met het kweken én op aanraden van de plaatselijke slager, begonnen ze een zestal jaren geleden met het kweken van Duroc varkens van het zuivere ras. In de voorbije jaren is het inkruisen van een Durocbeer op gewone hybride zeugen in opmars, maar in België is het fokken van dit zuivere ras een unicum. Er zijn zowel Duroc zeugen en beren onder de varkens, waardoor het heel wat kennis vraagt, een aangepaste bedrijfsvoering én de juiste voeders om de perfecte vleeskwaliteit te garanderen.

Er is sprake van een gesloten bedrijf: van big tot slachtklaar varken verblijven de dieren op de hoeve. De biggen blijven zolang als nodig bij de zeug en hebben nadien ruime hokken. De zeugen hebben een strobed en meer dan voldoende ruimte om los te lopen. De voeders die we gebruiken zijn de tarwe, gerst en korrelmaïs die we verbouwen op onze eigen nabijgelegen akkers. Alles blijft op de boerderij en wordt op authentieke wijze gemengd en gevoederd. Bovendien is de productie antibioticavrij en is de mestafzet mooi in evenwicht met de behoeften van eigen grond. De varkens worden met eigen vervoer naar het slachthuis gebracht om de stress tot een minimum te beperken.

Het Duroc ras heeft smaakvol vlees door het intramusculaire vet dat aanwezig is.De vleespakketten die op de hoeve worden aangeboden, worden door Frank Bielen, een slager die voor zowel gangbare als bio-landbouwers werkt, klaargemaakt. Puur en eerlijk vlees: lekkere koteletten en ambachtelijk bereide gehaktprodukten zonder toevoegingen!

Producten van Duroc de Riegel