Het varken is een scharreldier dat liefst van al de hele dag in de aarde wroet. De moederdieren wonen en leven bij ‘De Scharreltuin’ het hele jaar rond in een zeugenverblijf waar ze naar hartenlust kunnen ploeteren in de modder en wroeten (‘scharrelen’) in verse aarde. Een eenvoudig hutje met vers stro biedt hen wat bescherming tegen zon of koude, maar doorgaans zie je Manon en de andere zeugen genieten van het leven buiten een stal, waar heerlijke schaduw- en voederbosjes zijn aangeplant. Ook de andere varkens profiteren in ‘De Scharreltuin’ van de vrijheid om in de buitenlucht te doen wat hun instinct hen ingeeft.

De kip is een bosvogel die in de natuur op zoek gaat naar beschutting onder struiken en bomen. Onder de kersenbomen van ‘De Scharreltuin’ voelt het pluimvee zich helemaal in hun element. De kippen en kalkoenen scharrelen heerlijk rond in de plantage en kunnen ervoor kiezen om, net als in de natuur, te slapen in de bomen.

Het concept van deze kleinschalige boerderij van Jeroen Beutels ontstond uit een grote liefde voor mens, dier en natuur. Met veel respect voor zijn dieren tracht Jeroen voor hen een leefomgeving te creëren die dichtbij hun natuurlijke habitat komt. Een goede verzorging, een gezonde voeding en een leefklimaat waar dieren geen stress ervaren zijn belangrijke waarden van ‘De Scharreltuin’. En dit komt niet alleen het dierenwelzijn ten goede, maar is meteen ook een garantie voor een hoge kwaliteit van de producten. De dieren krijgen geen antibiotica toegediend. De varkens halen de nodige vitaminen en mineralen rechtstreeks uit de grond die ze omwoelen, waardoor ze minder snel ziek worden. Enkel zo verkrijgen we vlees dat gezonder, roder en vol van smaak is. Het pluimvee scharrelt naar hartenlust in de boomgaard. De wormen van de insectenplagen die de plantage teisteren, worden door de kippen opgegeten. Zo moet er niet aan gewasbescherming worden gedaan en kunnen we genieten van lekkere, gezonde vruchten.

Heerlijk én verantwoord genieten dus. In ‘De Scharreltuin’ in Kortenaken kun je terecht voor eerlijk kwaliteitsvlees en eieren van vrije uitloop. Ga zeker eens een kijkje nemen op de boerderij en dag zeggen tegen de dieren.