‘De gustibus et coloribus non disputandum est’

(over smaken en kleuren valt niet te twisten)

Akkoord, je moet er geen ambras over maken, maar je kan er wel uren van gedacht over wisselen, ervaringen delen, zoeken naar onderliggende en/of opkomende nieuwe smaken tijdens het proeven, mekaars bevindingen becommentariëren, enz.…

En dat is precies wat wij deden met familie en vrienden op een gezellig terrasje of gewoon thuis in de luie zetel. Stilletjes aan groeide tussen pot en pint het idee om dit alles te delen met meer mensen. En zo ontstond de “Boutersemse Degustatie Gilde”.

Ons doel is het genieten, proeven, bespreken en promoten van lekkere smaken. Als een Hagelandse vereniging spitsen we ons er niet enkel op toe om onze eigen streekproducten te leren kennen, maar kijken we even graag over de grenzen heen. Opgericht in 2012, blijven wij een jonge en actieve vereniging, barstensvol ideeën. Zo organiseren we jaarlijks het Paasontbijt, aan huis geleverd door de enige echte Paashaas, ons Bierfestival in juni, onze Trappistenavond, een whisky-tasting, …

In oktober 2013 kwamen we op het idee van een eigen bier. Boutersem had nl. geen echt eigen bier. Door allerlei proefbrouwsels kwamen we uiteindelijk tot een bier dat naar ons gevoel een voltreffer zou kunnen worden: de Lander Baatsem. De naam “Lander” komt van Hage-”Lander” en van onze gelijknamige Reus Lander. “Onze” Lander was een succes.

Twee jaar later, in het najaar van 2016 Kreeg Lander er een compagnon de route bij. Ons eerste bier was een blonde en dus kon een donkere niet uitblijven. Initieel gelanceerd als ‘SantaLander’, het was tenslotte de kerstperiode, bleek onze donkere variant zeer goed in de smaak te vallen.

Met andere woorden, de Boutersemse Degustatie Gilde had nu twee bieren: een Blonde Lander en een Donkere Lander.

In 2017 besloten we om het boswachtershuis op het domein van Kwabeek tot ons streekcafé om te toveren. De winsten er van gaan integraal naar goede doelen, die elk jaar opnieuw bepaald worden.

“Alle goede werken bestaan uit drie”, aldus het spreekwoord. Stilaan rijpte de idee binnen onze vzw, voor een derde bier.

Het werd een lange zoektocht naar een geschikte brouwerij om onze derde telg het levenslicht te laten zien. En zo geschiedde: één avond proeven en mengen en als een “deus ex machina” zag onze “Hoplander” het levenslicht.

Je kan hun lekkere huisbieren (en meer) komen ontdekken in hun café: “Streekcafé Ter Quabeecke”. Een gezellig café gevestigd in het oude boswachtershuisje van het domein van Kwabeek, met een prachtig zicht op het kasteel in een rustige groene omgeving. Hier wordt het accent gelegd op de eigen regio, door het aanbieden van tal van streekbieren (inclusief onze eigen 3 huisbieren) en andere streekproducten. Openingsuren en info kan je vinden op hun website. Iedereen welkom !