Ons bedrijf ‘Aardappelhof’ bestaat uit 3 delen: de akkerbouw, veeteelt en de hoevewinkel.

Jos is landbouwer in hart en nieren en heeft de boerderij van zijn ouders overgenomen. Ann is verpleegkundige en doet alles wat met de hoevewinkel te maken heeft, samen met Jos.

Centraal staat de aardappelteelt. Reeds 35 jaar telen wij met passie verschillende soorten tafelaardappelen. Het planten, telen, rooien, bewaren, sorteren en verpakken doen we allemaal zelf. In dit ganse proces laten we niets aan het toeval over. We zoeken ook steeds naar nieuwe en sterkere rassen van aardappelen. Dit wil zeggen aardappelen die lekker zijn en minder gevoelig zijn aan ziekten en minder stootgevoelig zijn. Dus dit resulteert in minder sproeien op het veld! Momenteel hebben we van vroege soort de Frieslander. Nadien volgen de vaste aardappel Gold Marie (welke fel gelijkt op Annabelle), een bloemende aardappel met rode schil Desiree en een licht bloemende aardappel Jelly.

Onze runderen zijn Hereford, oorspronkelijk een Engels ras. Het zijn sterke gezonde dieren die enkel gras-en hooi eten. Een typisch kenmerk van het vlees is de marmering in het vlees.Het is een traaggroeiend natuurras waarbij de kalveren 6 tot 8 maanden bij het moederdier lopen. Het is veel gezonder vlees omdat ze enkel gras-en hooi eten. De koeien brengen de kalfjes alleen op de wereld. De veearts zien we hier zelden. De kalfjes wegen bij de geboorte een 20 tot 25kg, wat een natuurlijke geboorte ten goede komt. Na een half uurtje staan de kalfjes op hun benen en drinken spontaan bij hun mama. Het moederinstinct en de groepsdynamiek zijn duidelijk aanwezig bij deze runderen. Ze zijn erg nieuwsgierig en rustig van karakter. Als de lente komt hebben ze ook weidegang, wat het vlees alleen maar ten goede komt. Kalfsvlees zal je bij ons niet vinden, omdat we het dier een leven gunnen bij hun kudde. 1 keer per maand laten we een dier slachten en versnijden. De verkoop is enkel via de hoevewinkel en nu ook aan de voedselteams van Vlaams Brabant. Ook heeft u als klant de mogelijkheid om een bestelling te plaatsen via onze website. We bieden geen vleespakketten aan, u kiest u eigen persoonlijk stukje Hereford Natuurvlees. Het vlees wordt telkens direct vacuüm verpakt en diepgevroren, zo heeft u telkens de garantie dat u stuk vlees echt vers is.

Er worden geen kleur-, smaak- of bewaarmiddelen gebruikt! De verwerking van zowel rundsvlees (100% raszuiver hereford) als varkensvlees (100% raszuiver duroc van Duroc De Riegel) doen we allemaal zelf op onze hoeve om zo de versheid te garanderen. Bereide maaltijden worden allemaal met  de pure producten van onze collega’s gemaakt bv rauwe melk, bloem van de molenaar Vandenbempt , ons rundsvlees Hereford, varkensvlees van Duroc De Riegel, mechelse koekoek, … We hebben aan de stal ook een grote staldeur met raam voorzien, zodat de mensen de dieren ook kunnen zien in de winter als er geen weidegang is.

In de akkerbouw verbouwen we aardappelen, tarwe en maïs. De tarwe en de maïs worden geleverd aan een plaatselijke molen om te verwerken tot veevoeder. Als de tarwe aan hoge kwaliteitseisen voldoet wordt ze vermalen tot de bloem voor bijvoorbeeld brood. In het andere geval wordt de tarwe voor veevoeders gebruikt. Ook volgen we alle richtlijnen om de landbouw zo ecologisch en duurzaam mogelijk te werken.

De hoevewinkel bestaat sinds december 2017 en biedt onze aardappelen aan en ons eigen rundsvlees van Hereford, alles diepgevroren.  Daarnaast hebben we ook lams-, varkens-, kip-, en hertenvlees van onze collega landbouwers die ook voor de pure korte keten willen staan. Bereide maaltijden worden ook gemaakt zonder bewaar-, kleur-, en smaakstoffen. En de ingrediënten komen uit de hoevewinkel waar alleen verse producten voor handen zijn. Kadomanden kunnen ook gemaakt worden met straffe streekproducten en/of groenten en fruit. De winkel heeft enkel Belgische kwalitatieve streekproducten. Fruit komt zoveel mogelijk van de collega boeren uit Vissenaken en Bunsbeek. Groenten zijn zo vers mogelijk. Als ze juist de veiling gepasseerd zijn, staan ze gesorteerd bij de groothandel. We gaan ze zelf uitkiezen dat we zelf zien dat ze vers zijn en rijden 2 keer per week. Volle grondwitloof en ajuin komt van onze collega’s te Zemst in het seizoen.

Op onze website is nog veel meer te lezen over de winkel -> www.aardappelhof.be