Op 6 december organiseerde het Steunpunt Korte Keten een ludieke Sinterklaasactie aan de buitenschoolse kinderopvang van Ferm in het Vlaams-Brabantse Neerlinter. Sinterklaas bracht de kinderen lekkers van lokale boeren. “Met deze actie willen we het belang van lokaal kopen, en dus ook bij de boer, in de kijker zetten”, aldus het Steunpunt.

Geen mandarijntjes of snoep. De cadeautjes die de Sint uitdeelde in Neerlinter waren allemaal afkomstig van nabijgelegen boerderijen die hun producten zelf verwerken. Zo bracht hij vla en ijs van zuivelbedrijven en fruit en groenten van een biobedrijf uit de buurt mee. “Dat is kraakvers en gezond, legt weinig kilometers af en voldoet aan alle kwaliteitseisen”, legt Ann Detelder van het Steunpunt Korte Keten uit. “Bovendien steun je de land- en tuinbouwer uit de buurt die voor hun producten een eerlijke prijs krijgen.”

Volgens het Steunpunt vond de consument vlot de weg naar de boer om de hoek tijdens de pandemie in 2020 en 2021. “Veilig en lekker dichtbij waren toen belangrijke troeven. Dat was goed voor de veerkracht van de landbouwbedrijven”, aldus Detelder. Maar nu moet het Steunpunt Korte Keten vaststellen dat de consument weer afhaakt door de economische crisis. “Jammer, want dit legt een hypotheek op de toekomst van ondernemers die zo een leefbaar inkomen willen verwerven”, klinkt het.

Prijsperceptie
“De koopkracht daalt en mensen vrezen dat lokale producten te duur zijn. Maar dat is voor groenten en fruit zeker niet het geval”, legt Detelder uit. “Verwerkte producten zijn soms wel wat duurder, maar dat zijn ambachtelijke producten met passie door de boer of boerin klaargemaakt. Dat kun je nergens mee vergelijken.”

Om dat onder de aandacht te brengen, heeft het Steunpunt de hulp van de Sint ingeschakeld. “De steun van de Sint is dus meer dan welkom. Veel landbouwbedrijven staan voor een transitie en dan kan de korte keten voor een aantal boeren een duurzame oplossing zijn. Hoe meer klanten kopen bij de boer uit de buurt, hoe groter de overlevingskansen van het bedrijf”, zegt Detelder nog.

Bron: Vilt.be