Provincie financiert educatieve panelen voor landbouwbedrijven
Hebben koeien een pink? Waarom groeit witloof in het donker? En bestaat er een suikerklontjesplant? Op deze en andere vragen bieden voortaan educatieve panelen in 82 landbouwbedrijven in Vlaams-Brabant een antwoord. De allereerste borden werden dinsdag onthuld in het Hof te Berchemveld bij de familie Leyssens in Sint-Laureins-Berchem.
Heel wat landbouwers krijgen vaak bezoekers over de vloer, kinderen en volwassenen. “Landbouwers informeren hen graag over de werking van hun bedrijf en wat er bij de huidige landbouw allemaal komt kijken”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor Landbouw. “Met een keuze uit 76 borden van Plattelandsklassen helpen we landbouwers met hun educatieve werk. De speelse aanpak moet gemakkelijk een dialoog op gang brengen tussen boer en bezoekers. zestien landbouwthema’s komen aan bod, van melk- tot vleesvee en van groenteteelt tot akkerbouw.”
De info op de borden kunnen zowel gebruikt worden om rond te vertellen als kinderen de boerderij bezoeken via Boeren met Klasse. Maar de infoborden zijn ook bruikbaar tijdens bedrijfsbezoeken van verenigingen of vriendengroepen.
De Provinciale Landbouwkamer financiert tot drie borden per landbouwbedrijf. De kostprijs van deze panelen bedraagt 20.000 euro. In totaal gingen 82 landbouwers in op de oproep. Ze bestelden samen 229 panelen. De allereerste borden waren voor Geert en Tinneke Leyssens van het Hof te Berchemveld.
“Op onze hoeveslagerij komt er veel volk en krijgen we ook veel vragen van mensen over zaken die verband houden met onze dieren en onze boerderij”, vertelt Geert Leyssens. “Die infoborden staan hier dus echt wel op hun plaats. Vandaar dat we niet geaarzeld hebben om mee in dit project van de provincie te stappen. Veel kinderen weten vandaag niet meer waar het voedsel vandaan komt. Vroeger hadden veel mensen nog wel ergens familie die een boerderij had maar die groep wordt almaar kleiner. We zien wel dat kinderen zeer geïnteresseerd zijn in alles wat er op een boerderij gebeurt. We hebben de kans op extra info niet onbenut willen laten.”
Ook vzw Streekproducten Vlaams-Brabant financierde een 20tal extra panelen voor haar streekproducenten.
Bron: Made in Vlaams-Brabant / eigen verslaggeving