Mosterdmakerij De Ster in Lubbeek bestaat 100 jaar!
Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant en gedeputeerde Ann Schevenels bezochten naar aanleiding van de 100e verjaardag van de mosterdmakerij de productiesite van De Ster in Lubbeek. “Mosterdmakerij De Ster is een voorbeeld van hoe je met weinig ingrediënten een heerlijk product kan maken en dit al honderd jaar op dezelfde manier.”
Het verhaal van ‘De Ster’ gaat terug tot in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Eugène Vanderwegen, beter gekend als ‘Jeinke Mosterd’ trok toen met paard en kar door de Leuvense straten met de toen al alomgekende mosterd. ‘De Ster’ was een echt familiebedrijf: Eugène Vanderwegen droeg zijn mosterdmakerij over aan zijn zoon, René Vanderwegen, die op zijn beurt in 1987 de zaak doorgaf aan zijn zoon Luc Vanderwegen en zijn vrouw Tres. In die tijd verhuisde de mosterdmakerij ook naar Lubbeek waar het bedrijf op dit moment nog steeds gevestigd is. In 2013 namen Paul Eraly en zijn zonen Philip en Christophe de mosterdmakerij over van Luc en Tres. Een jaar lang leerde Paul het vak van Eugène. Naast hun hoofdjobs zetten Paul, Christophe en Philip met veel zorg en liefde ‘De Ster’ verder.
Mosterdmakerij De Ster bestaat 100 jaar en daarom gingen Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant, en Ann Schevenels, gedeputeerde, hen feliciteren met deze bijzondere mijlpaal. “Of bedrijven nu 10, 25 of 100 jaar bestaan, we vinden het belangrijk om dicht bij onze leden te staan en mee belangrijke gebeurtenissen te vieren. Mosterdmakerij De Ster is een voorbeeld van hoe je met weinig ingrediënten een heerlijk product kan maken en dit al honderd jaar op dezelfde manier”, zegt Kris Claes.
“Al 100 jaar zijn ze meesters in mosterd, met een passie voor smaak en pure ingrediënten, te vinden in gastronomische keukens en talloze koelkasten thuis. De Ster verdient het om met deze eeuwoude traditie in de bloemetjes te worden gezet”, vult Ann Schevenels aan.
Authentieke manier
Tot op vandaag vertrekken er dagelijks heel wat potten mosterd vanuit Lubbeek naar de rest van Vlaanderen en ver daarbuiten. Het recept is al die jaren onveranderd gebleven en doorgegeven van mosterdmaker naar mosterdmaker, samen met de authentieke oude 3-steens mosterdmolen. “Je moet niet groot zijn om groots te zijn”, vertelt Paul Eraly, CEO De Ster. “Er zijn tal van goeie producten die allemaal sterren zijn, maar wij hebben niet voor niets de naam ‘De Ster’. Wij vinden de authentieke manier om onze producten te maken belangrijk. Geen toegevoegde smaakstoffen of bewaarmiddelen, slechts onze vier ingrediënten: water, zeezout, mosterdzaden en natuurazijn. ‘What you see is what you eat!’ En dat alles met een puur en traag proces om de mosterd te maken, dát zorgt voor onze unieke smaak.”
Bron tekst en foto: HLN