Toerisme Vlaams-Brabant en de gemeenten Tervuren, Hoeilaart, Bertem, Huldenberg en Overijse, lanceren de toeristische campagne Druiventro(t)s. Druiventro(t)s is de start van tientallen evenementen over de tafeldruif, waaronder de Druivenfeesten en een reeks serreconcerten. Men kan het vakmanschap van de serristen ontdekken en vooral proeven van de tafeldruiven. Het seizoen van de tafeldruif loopt van augustus tot oktober. ​

Vandaag (22 juli) vond de eerste knip van de tafeldruiven plaats in Overijse. Meteen de start van verschillende druivenactiviteiten, van festivals tot tentoonstellingen of sappige wandel- en fietstochten, die de toeristische diensten van de Druivenstreek-gemeenten samen met een verschillende partners uitwerkten.

“De tafeldruif is een mooi voorbeeld van een extra duwtje in de rug dat mensen misschien nodig hebben om de mooie Druivenstreek te komen ontdekken,” zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme. “Daarom zetten we graag mee onze schouders onder dit Druiventrots-verhaal.”

De zomermaanden nodigen uit tot fietstochten in de Druivenstreek. Dat kan voortaan met verhalen onderweg langs erfgoed. Op elk van de drie Druiventrots-fietsroutes kan men immers naar audiofragmenten luisteren van inwoners van de Druivenstreek.

Michaël Van Droogenbroeck, VRT-journalist en zelf inwoner van de Druivenstreek, knoopte gesprekken aan met bekende en minder bekende inwoners. Die gesprekken kan men beluisteren via de ErfgoedApp op 10 haltes op de fietstochten door de Druivenstreek.

Aan het Kasteel van Huldenberg ontdekt de deelnemer hoe het allemaal begon met de jonge Hoeilander Felix Sohie. Die teelde in de kleine muurserre van het kasteel zijn eerste tafeldruiven. Zijn allereerste oogst op 22 augustus 1866 had grote gevolgen. Acht jaar later telde zijn bedrijf al 72 serres, het begin van de glazen dorpen.

Maar de Druivenstreek is meer dan druiven. Professor en brouwer Freddy Delvaux neemt de toeristen mee achter de muren van brouwerij De Kroon. Kunstenaar Tom Frantzen stelt zijn belevenistuin voor, vol beelden en met een dikke vleug satire. Men kan, samen met Michaël, het mysterie van de duivelseik ontrafelen waarvoor bedevaarders van heinde en ver naar Jezus-Eik afzakten.
​​
​“We zijn trots om onze eigenheid te verwerken in deze audiofragmenten en willen zo de Druivenstreek op een andere manier laten ontdekken”, zegt Leo Vandenwijngaert, schepen voor toerisme van Overijse. ​​“En blij dat serristen en de tafeldruif ook in de kijker worden gezet. We nemen met alle plezier deze rol als ambassadeur van de streek op”, besluit serrist Philip De Wit.

Meer info, tekst & fotowww.toerismevlaamsbrabant.be/druif