Deze 2 specialiteiten zijn vanaf nu officieel een Vlaams streekproduct
De Vlaamse consument lijkt zijn eetbaar erfgoed wel te smaken: maar liefst 4 op de 10 Vlamingen koopt maandelijks streekproducten. Elk jaar vinden er selecties plaats voor nieuwe Vlaamse traditionele streekproducten. In 2023 vallen twee specialiteiten in de prijzen. Welke zijn het? En vanaf wanneer kan iets een streekproduct genoemd worden?
‘Typisch’, ‘traditioneel’ en ‘waardevol’: zo ziet de Vlaming ons eetbaar erfgoed, zo blijkt uit een bevraging van VLAM. Dat de Limburgse vlaaien, de Oostendse garnaalkroket of de Gentse ‘neuzekes’ bekende streekproducten zijn, weten we allemaal, maar in totaal dragen 186 specialiteiten dit label. Daar komen er jaarlijks nieuwe bij. Producenten kunnen hun product zélf insturen om kans te maken.
Twee nieuwe producten die sinds vandaag met trots ‘streekproduct’ genoemd mogen worden zijn het Gavers Valeirke uit Gavere en graanjenever uit Landen.
Graanjenever
Landense graanjenever is de passie van Kris Wintmolders. Hij haalt zijn beslagwater uit een bron vlakbij de watertoren, een symbool voor Landen dat ook op het etiket van de Wintmolders-graanjenever prijkt. Deze graanjenever is zeer zacht. Hij bevat 20 procent moutwijn, wat hem een complexe graansmaak geeft met een lichte toets van jeneverbes. Het eindproduct bevat 30 procent alcohol, niet te sterk en het is een aanrader voor wie gin eens wil inruilen voor een echte Vlaams-Brabantse graanjenever.
Wie beslist dat specialiteiten het label Vlaams streekproduct krijgen?
“Daarvoor worden drie erkenningsrondes gehouden”, legt VLAM uit. “De beoordelingscommisie is samengesteld uit specialisten uit alle voedingsdomeinen – van vleesproducten tot dranken of zoetigheiden – en onderzoekt de aanvragen. Die commissie adviseert de sectorgroep Streekproducten van VLAM om hun definitieve keuze te maken.
Meer info: www.straffestreek.be/producenten/wintmolders-jenevers of www.straffestreek.be/streekproducten/wintmolders-graanjenever.
Bron: HLN