Brouwerij Haacht blaast 125 kaarsjes uit
Brouwerij Haacht bestaat 125 jaar en zette daarom na meer dan 20 jaar haar deuren weer open voor het grote publiek. Alhoewel heel veel mensen de brouwerij een bezoek brachten, was het toch vooral een feest voor het personeel. “Ze zijn duidelijk fier dat ze hier werken”, klinkt het.
Het was in 1897 dat de notaris aan Eugène De Ro de toestemming gaf om in de melkerij van Haacht bier te brouwen. Een jaar later brouwde hij er zijn eerste bier van hoge gisting. 125 jaar later wordt Brouwerij Haacht geleid door zijn achterkleinzoon Boudewijn van der Kelen, die het familiebedrijf in de vierde generatie in 2020 heeft overgenomen.
De brouwerij maakte van haar 125-jarig bestaan en de organisatie van de wielerwedstrijd Primus Classic, dit jaar tot SUPER 8 Classic omgedoopt, gebruik om er een heel feestweekend van te maken. Hoofdpersonages hierbij waren duidelijk de vele personeelsleden die vaak al jaren en van generatie tot generatie in de brouwerij werken. Zo waren zij het die het feestweekend op vrijdagavond met een groots personeelsfeest mochten inluiden. En ook zondag, tijdens de opendeurdag die er voor het eerst in meer dan 20 jaar nog eens werd georganiseerd, voerden zij de boventoon. Terwijl het grote publiek pas op zondagnamiddag welkom was, was de voormiddag voorbehouden voor personeelsleden die hun werkplaats graag aan hun familie wilden tonen. Het was die dag ook geen probleem geweest om werknemers te vinden die op zondag wilden werken. Zo vertelt communicatieverantwoordelijke, Lien Meeus. “De brouwerij draaide zondag ook uitzonderlijk op volle toeren”, aldus Meeus. “Mensen kwamen graag werken om te tonen wat er hier allemaal gebeurt. Ook bij de voorbereiding van de festiviteiten heeft iedereen zijn beste beentje voorgezet. Het waren echte kippenvelmomenten.”
Het aantal externe bezoekers werd deze keer ook bewust beperkt. “Bij de laatste opendeurdag, 22 jaar geleden, werden we helemaal overrompeld”, voegt van der Kelen toe. “Er waren toen meer dan 15.000 bezoekers. We hebben nu beslist om met voorinschrijvingen en een maximum van 5.000 personen te werken.”
Trots was ook Karin Derua als burgemeester van Boortmeerbeek. “Veel mensen denken dat de brouwerij door haar naam in Haacht ligt”, reageerde ze. “Maar dat klopt niet, ze ligt helemaal op ons grondgebied. De brouwerij is niet alleen een grote, lokale werkgever, maar zet ons door de vele prijzen die ze al gewonnen heeft ook op de wereldkaart.”
De bezoekers konden ook voor het eerst kennismaken met de nieuwste telg van de brouwerij, de microbrouwerij. “Ze is pas sinds begin van deze maand actief”, aldus COO Paul Bossuyt. “Hier kunnen we experimenteren met hop en mout.” Twee brouwsels van 100 liter ontstonden er al sinds de start. “Vroeger moest alles in het labo worden voorbereid”, vertelt hij nog. “Om het nadien bij bevriende brouwerijen uit te proberen. Nu kan alles hier gebeuren.”
Bron: Made in Vlaams-Brabant