‘De échte smaak van witloof’

Landbouwer Jos Abts buigt zich over een volgende rij witloofkroppen. ‘Je ziet, recht uit de volle grond’, lacht hij, terwijl hij een sneeuwwitte krop uit de grond haalt. ‘Een arbeidsintensief werkje, maar alleen zo krijg je de echte smaak van traditioneel geteeld grondwitloof op je bord. De hydrocultuur is niet aan ons besteed.’
Jos startte in 1983 samen met vrouw Monique met het telen van witloof op de boerderij in Bierbeek. Vandaag helpen zonen Willem en Mathias mee. Elke krop wordt handmatig schoongemaakt en verpakt. In de hoevewinkel staan de klanten te trappelen voor enkele kilo’s van dit verse witte goud. Jos en Monique waken over de kwaliteit en de ambachtelijke teelt van hun producten. Dat is witloof in de eerste plaats, maar op de velden staan ook suikerbieten, tarwe, cichorei, maïs, aardappelen en plantgoed voor aardbeien.

Producten van Vollegrondwitloof Abts-Goovaerts