Tijdens de Week zonder Voedselverspilling, die loopt van 22 tot 29 september, wordt extra aandacht gevraagd voor het verminderen van voedselverspilling. Onder meer overproductie, weersomstandigheden of marktschommelingen zorgen in de landbouw voor voedseloverschotten. ‘Get Wasted’ is een online circulaire marktplaats waar boeren en groothandelaren voedseloverschotten kunnen aanbieden aan verwerkende bedrijven of sociale organisaties tegen gunstige tarieven voor alle betrokken partijen.

Voedseloverschotten in de landbouw

Niet enkel bij de Vlaamse huishoudens gaat er heel wat voedsel verloren, het is ook een belangrijk aandachtspunt voor alle sectoren in de voedselketen. Jaarlijks geraakt zo’n 660.000 ton aan eetbaar voedsel niet van bij de Vlaamse agrovoedingsbedrijven tot bij de consument, zo blijkt uit cijfers van OVAM. Dat is zo’n 100 kilogram voedselverlies per inwoner. De landbouwsector blijkt de grootste hap te nemen uit het totale aandeel eetbaar voedselverlies. Jaarlijks blijft naar schatting 320.000 ton voedsel achter op het veld en aan de boom.

Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn zoals bijvoorbeeld overproductie of als het product niet voldoet aan specifieke marktnormen, hoewel het perfect eetbaar is. Overschotten ontstaan ook doordat vraag en aanbod niet synchroon lopen of door onverwachte weersomstandigheden die de oogst beïnvloeden. Voedseloverschotten hebben niet enkel een negatieve economische impact voor boeren, het is ook een ecologisch probleem. De productie van voedsel vraagt water, energie en arbeid. Hierdoor dragen voedseloverschotten bij aan de uitstoot van broeikasgassen en een inefficiënt voedselsysteem.  

Get Wasted

Get Wasted is een online marktplaats waar boeren eetbare voedseloverschotten op een duurzame manier kunnen verkopen of doneren aan bedrijven, restaurants of non-profitorganisaties. Hierdoor krijgen de voedseloverschotten en reststromen die anders dreigen verloren te gaan een herbestemming. Het platform verbindt landbouwers met afnemers en opent nieuwe markten voor producten die anders op de afvalberg zouden belanden. Get Wasted draagt op die manier bij aan de vermindering van voedselverspilling en ondersteunt zo een duurzame en circulaire voedselketen.

Door de overschotten te verkopen kan de landbouwer zijn verliezen beperken en krijgt hij zelfs de kans om een extra inkomen te genereren. Het platform biedt ook de mogelijkheid om voedsel te doneren aan bijvoorbeeld voedselbanken of liefdadigheidsinstellingen, wat bijdraagt aan de strijd tegen honger en voedselonzekerheid. Landbouwers kunnen zich eenvoudig aanmelden bij Get Wasted en hun voedseloverschotten online aanbieden. Via een matchingsysteem wordt gezocht naar een geschikte afnemer.

Meer info op de website van Get Wasted.

Bron : vilt.be