Sabayon met Oude Kriek
Splits de eitjes en hou de eigelen bij. Voeg bij de eigelen, de suiker en Kriek in een sauspan. Maak de individuele potjes klaar met een bolletje hoeve-ijs en wat seizoensfruit. Klop in een 8-vorm de eigelen, suiker en de Kriek en zet al kloppend het kookvuur aan. Klop constant verder, terwijl het geheel rustig opwarmt. Hou je startklaar om de pan af en toe van het vuur te nemen, zodat het niet te heet wordt. Eénmaal er lichte strepen verschijnen door het kloppen, is de sabayon klaar en giet je de sabayon onmiddellijk en steeds verder kloppend uit over het hoeve-ijs en het fruit. Hou het goed in het oog, want indien de sabayon te lang op het kookvuur is, krijg je een geklopte omelet. Je sabayon is dan helaas mislukt en dan moet je opnieuw starten.
Het moeilijkste aan de sabayon is het opkloppen. Je hebt er goede spieren en doorzettingsvermogen voor nodig. Tegelijk moet je ontzettend attent blijven op je pan. Je wil graag sabayon en geen zoete omelet.
Recept: Daniel Dumortier van Groesting
Ingredienten :
- 3 hoeve-eitjes
- 2 eierdopjes suiker
- 4 eierdopjes Oude Kriek
- Hoeve-ijs
- Fruit: tafeldruiven, peren, appels, bessen, … Alles kan, maar gebruik fruit van het seizoen!