Gelakte varkenswangen met pommes fondants en grondwitloof met crumble
Warm je oven voor op 140° en neem een ruime stoofpot die later in de oven kan. Schroei de varkenswangen in wat hoevepoter in de stoofpot op het vuur. Stoof er de wortels, ui, look en chilipeper bij. Blus het geheel dan met wat rode streekwijn. Doe er daarna de perengelei, boterham met streekmosterd, wat peterselie, tijm en laurier bij. Maak ook een kruidentuiltje met de jeneverbessen, kaneel en kruidnagel en voeg toe. Zet dit alles in de oven, met gesloten deksel, voor een 2tal uur.
Haal het vlees er voorzichtig uit en giet de saus door een zeef. Reduceer de saus voor de helft op een stevig vuur en werk af met wat hoeveboter.
Halveer de krielaardappelen in de lengte en leg ze in een pan met antiaanbaklaag. Leg ze met de gesneden kant naar onder, zet onder met de kippenbouillon en enkele klontjes gezouten hoeveboter toe. Laat het op een halfhoog vuur volledig inkoken, tot de aardappelen zicht vast zetten op de bodem van de pan. Wel opletten dat de aardappelen niet verbranden. Zet je vuur dan een beetje minder.
Kruid het grondwitloof met peper en zout en stoof het in wat hoeveboter. Voeg een beetje water toe. Dek het af met bakpapier en deksel en laat het zo verder garen gedurende een 10tal minuten. Witloof moet zeker nog beet hebben, dus niet te lang.
Voor de crumble: doe de panko of het paneermeel, de harde streekkaas en de krulpeterselie in de blender.
Snij dan het witloof doormidden, maar niet helemaal erdoor. Doe de crumble erin en zet het zo heel even onder de grill van de oven.
Dranktip: Volle rode streekwijn of een stevig donker streekbier
Chef: Raf Verstraete
Ingredienten :
- 1,5 kg varkenswangen
- 3 wortels
- 1 grote ui
- 2 teentjes look
- 0,5 chili zonder pitjes
- Tijm, laurier en peterselie
- 0,5 liter rode streekwijn
- 1 boterham met streekmosterd
- 3 el perengelei
- 6 jeneverbessen
- 3 kruidnagels
- 1 kaneelstok
- 1 kg krielaardappelen uit de streek
- Kippenbouillon
- Hoeveboter
- 4 stronken grondwitloof
- Peper en zout
- 50g panko of paneermeel
- 50g harde streekkaas
- 50g krulpeterselie