Wie?
De familie François uit Overwinden is gestart met de rechtstreekse verkoop van hun boerderijvarkens. Nadat hun grootouders niets anders deden dan varkens kweken en verkopen onder de dorpsgenoten voelen ze de drang en vooral de goesting om deze traditionele manier van werken terug op te starten. Dit betekent hun varkens met veel stielkennis op een rustige manier laten opgroeien om tot een lekker stukske varkensvlees te komen en deze rechtstreeks aan de man brengen. De 5de generatie varkensboeren maakt de cirkel opnieuw rond.

Wat?
Wat hen onderscheid van andere varkensboerderijen is dat hun varkens op stro worden grootgebracht dat afkomstig is van hun eigen gekweekte granen. Dit zorgt ervoor dat de varkens op een tragere en natuurlijkere manier groeien en door het vele ravotten wat meer spieren, sappigheid én smaak zullen hebben. Boer Tim zorgt elke dag voor vers stro zodat de varkens steeds comfortabel hun dutje kunnen doen. Pater Familias Rudi selecteert met zijn vakmansoog de varkens voor deze rechtstreekse verkoop en geeft ze specifieke voeding opdat het vlees meer doorweven is en aldus meer smaak zal hebben.

Hoe?
Het vlees wordt per 2 of 4 stukken verpakt zodat u de keuze heeft om het meteen op te eten of het in te vriezen. De gehaktproducten (worsten, hamburgers,…) worden gemengd met rundsgehakt. Omdat ze tegen verspilling zijn en overtuigd zijn dat een varken heel wat lekkers te bieden heeft, bieden ze – op een uitzondering na – enkel pakketten aan. De pakketten worden steeds aangevuld met een keuze van de chef: dit kan variëren van stoofvlees, blinde vinken tot schnitzels.

Wanneer?
Wie deel wilt uitmaken van dit verhaal én vooral goesting heeft in een lekker en lokaal stukske varkensvlees kan bestellen via cochondeswa@gmail.com of bij boer Tim via 0472/514549.