​Kinderen en witloof, het is zelden een geslaagde combinatie. Daar wil de provincie Vlaams-Brabant, samen met honderden leerkrachten, verandering in brengen. In totaal bestelden Vlaams-Brabantse leerkrachten de voorbije weken 950 witloofboxen waarmee ze zelf witloof kunnen telen in de klas. ​

Twintig jaar geleden aten onze landgenoten nog gemiddeld 4 kilogram witloof per jaar. Ons land was daarmee de grootste witloofconsument ter wereld. Volgens cijfers van studiebureau GfK Belgium is het aantal vandaag gedaald tot 3 kilogram per persoon. Vooral jongeren en gezinnen met jonge kinderen hebben het ‘witte goud’ nog niet ontdekt. ​

​Om de typische Vlaams-Brabantse groente bij de jongste bevolkingsgroep populairder te maken, organiseert de provincie Vlaams-Brabant, in samenwerking met het Praktijkpunt Landbouw uit Herent, opnieuw de witloofboxactie.

“De witloofbox bestaat uit een teeltkit, handleiding en lesmateriaal”, vertelt Tom Dehaene, gedeputeerde voor landbouw en streekproducten. “Op drie à vier weken tijd telen de kinderen zelf witte kropjes in hun klas en proeven ze van het resultaat. Op die manier raken ze op jonge leeftijd al vertrouwd met de unieke smaak van de groente. Dat vertellen ze ook aan hun ouders. Witloof is heel gezond en rijk aan voedingsvezels. Bovendien ligt de bakermat van de groente in onze streek.”

Witloof maakt deel uit van een gezond eetpatroon, net als bewegen. ​​“Daarom kunnen klassen die deelnemen dit jaar het bezoek van voetbalacrobaten aan hun school winnen”, voegt gedeputeerde Tom Dehaene eraan toe. “Op een laagdrempelige manier gaan ze aan de slag met de kinderen van de winnende klas en leren ze hen enkele voetbaltrucjes. Hier kunnen ze mee uitpakken bij hun vriendjes én ouders.”

Bron: Vilt