Van 12 tot 21 januari is het de Week Voor Goed Eten. Dat is een initiatief van Rikolto om hier en in de rest van de wereld het recht op goed eten in de kijker te zetten, samen met de mensen die er elke dag werk van maken. Op veel plaatsen kan je zakken vol goed eten kopen van de lokale boer, worden voedselhelden gevierd en leren scholieren over de impact van voeding op mens en planeet.  

Goed eten verandert alles 

“Goed eten is nog lang geen recht voor iedereen”, zegt Jelle Goossens, woordvoerder van Rikolto (vroegere Vredeseilanden). “Bijna de helft van de wereldbevolking kan zich simpelweg geen gezond en gevarieerd dieet veroorloven. Bovendien leven veel boeren in onzekerheid.” Betere toegang tot gezond, milieuvriendelijk, fair en betaalbaar eten maakt nochtans een groot verschil. “Het is onze goedkoopste gezondheidszorg, maar ook het inkomen voor miljoenen boerenfamilies. Goed eten is bovendien het krachtigste wapen in de strijd tegen klimaatverandering.”  

Over die kansen en uitdagingen in het voedselsysteem zullen in heel Vlaanderen scholieren leren met behulp van de Goed Eten-quiz: Hoeveel voedsel verspillen we? Wat is de impact van voedsel op het klimaat? Wat zijn typische wintergroenten? “Voedselwijsheid is de basis voor goede eetgewoonten”, zegt Jelle Goossens. In Leuven, Gent en Antwerpen werkt Rikolto daarom samen met scholen om van goed eten op school een evidentie te maken. “We pleiten ook met experten in armoedebestrijding en gezondheid bij onze overheden om over de brug te komen met de nodige investeringen. Goed eten op school maakt kinderen gezonder, helpt hen beter leren en bestrijdt kansarmoede.” 

Zakken vol goed eten 

Een andere in het oog springende actie is de verkoop van Rikolto-zakken vol goed eten. Op een 40-tal plaatsen werken ambassadeurs van Rikolto daarvoor samen met lokale boeren en leveranciers. In de zak vind je seizoensgroenten met een recept voor een gerecht of alles voor een ontbijt of brunch.  

“Met deze actie brengen we niet alleen goed eten op het bord van mensen, maar tonen we ook het gezicht van de producenten die er elke dag voor in de weer zijn.” Je betaalt een eerlijke prijs voor de groenten en de andere producten. De winst van de actie gaat naar de projecten van Rikolto om wereldwijd te werken aan een eerlijk, transparant en milieuvriendelijk voedselsysteem.  

Voedselhelden in de kijker 

Niet alleen boeren en boerinnen zorgen voor goed eten. Elke dag zijn er overal mensen en organisaties die daar alles voor geven: koks, leerkrachten, onderzoekers, … Meestal blijven ze op de achtergrond, maar tijdens de Week Voor Goed Eten wil Rikolto ook hen zichtbaar maken.” Via de site kan je doorgeven wie jij in de kijker wil zetten. “Met het communicatiemateriaal dat je ontvangt, laat je jouw voedselheld schitteren op je sociale media.” 

De Week Voor Goed Eten in de wereld 

De Week Voor Goed Eten krijgt ook internationaal weerklank. Wereldwijd werkt Rikolto samen met 33 steden. In Hanoi, Vietnam, gaan leerlingenteams van de Yen Ho-school de strijd aan om de lekkerste salade te maken met seizoensgroenten en -fruit en zonder voedselverspilling.  

De focus op een gezonde lunch komt niet uit de lucht vallen. Net als in België werkt Rikolto in Vietnam aan goed eten op school. “Ook in Vietnam zorgen ongezonde eetpatronen voor veel gezondheidsproblemen”, zegt Jelle Goossens. “Bovendien is de voedselveiligheid er geen evidentie door overmatig pesticidegebruik.” Goed eten op school, begint daarom al op het veld. Rikolto zette een samenwerking op voor een systeem voor kwaliteitscontrole waarmee boeren, handelaars en consumenten elkaar transparant controleren. Het systeem is zo populair dat het nu in meerdere provincies door de overheid wordt uitgedragen. 

“Van België tot Vietnam: goed eten verbindt mensen, van stad tot platteland”, besluit Jelle Goosens. 

Meer info op www.weekvoorgoedeten.be