BelBul is de nieuwe naam voor Belgische schuimwijnen van kwaliteit. De Vlaamse en Waalse wijnbouwers lanceren het merk om sterker naar buiten te treden. “Iedereen kent cava of champagne. Ook wij hadden nood aan een duidelijke naam en smoel”, zegt Lodewijk Waes, voorzitter van de Belgische wijnbouwers.

“Heeft u nog van die Belgische cava?” Wijnmakers van kwaliteitsvolle Belgische bubbels huiveren bij die uitspraak, al krijgen ze die geregeld te horen. Belgische bubbels van de Westhoek tot in Luik hebben meer met elkaar gemeen dan dat ze van elkaar verschillen. Daarom verenigen de wijnmakers zich onder de nieuwe naam BelBul. Die moet onze Belgische schuimwijnen smoel geven. 

“Iedereen kent champagne, cava of prosecco, maar onze eigen Belgische schuimwijnen zijn vaak onderbelicht”, zegt Lodewijk Waes, voorzitter van de Belgische Wijnbouwers. “Daarom is BelBul er gekomen. De afgelopen 20 jaar hebben we gebouwd aan kwaliteit en dat willen we tonen aan de consument en de buitenwereld.”

“Eigenlijk is het omgekeerd,” grapt wijnmaker Karel Henckens van Aldeneyck in de Limburgse Maasvallei. “De champagnes kunnen zich best wel meten met een BelBul.”

BelBul op de fles

BelBul is een samentrekking van België, de belletjes in de wijn en het Franse bulles (wat bellen betekent). 22 wijndomeinen uit het hele land trekken aan de kar. Onder hen Genoels-Elderen, Aldeneyck, Entre-deux-Monts, Cruysem, Chant d’Eole en vele anderen. Vanaf de nieuwe botteling prijken de naam en het logo op de fles.

“Hopelijk volgen ook de kleinere domeinen en wordt dit echt een merk voor de hele Belgische wijnwereld”, klinkt het bij de initiatiefnemers.

Wie nu op zoek gaat in de handel, vindt nu nog onder meer Vlaamse Mousserende Kwaliteitswijn, méthode traditionnelle belge, crémant de Wallonie, bulles belges, Brut de Brabant of kortweg Fine Belgian Wine. BelBul hoopt een einde te maken aan die wildgroei.

Alle ogen op Belgische wijn

De Belgische wijnbouw krijgt de laatste tijd veel aandacht van de internationale pers.  La Revue du vin de France wijdde vorige week 8 pagina’s aan Belgische wijn.

In The Financial Times stond dan weer een lovend stuk over onze wijnbouw, geschreven door de meest gerenommeerde wijnpen ter wereld, Jancis Robinson. 

Bron tekst en foto: VRTnws