Vier biervrienden uit Zoutleeuw, Erwin Gilen en zijn echtgenote Miranda Roosen, en Edwig Lavigne en diens echtgenote An Dereze, hebben een bijzonder bier op de markt gebracht: de Fac Tripel X. Ze doen dat niet alleen om andere bierliefhebbers een smaakvol moment te bezorgen, maar ook om de Fighters Against Cancer een blijvende financiële duw in de rug te geven.

“We hadden al een en ander gehoord over deze vereniging, die allerlei acties op poten zet om organisaties voor mensen met kanker en hun naasten te steunen”, vertelt Erwin. “Zo werd vorig jaar nog een mooi bedrag opgehaald voor Animo, het dierenpaviljoen van het Sint-Trudoziekenhuis, Kickcancer, vzw Tuki en Vilomah. Dat project charmeerde ons heel erg en we wilden deze vereniging dan ook een hart onder de riem steken.”

“Wij zijn zelf levensgenieters en we gunnen iedereen zijn levensvreugde”, zegt Miranda. “Sommigen onder ons hebben de ongelooflijke pech om niet volop te kunnen genieten van hun leven. En net deze mensen willen we een hart onder de riem steken. De vzw Fighters Against Cancer er voor de zwakkeren in onze maatschappij.”

Experimenteren
Het viertal besloot om een eigen bier te maken. Na heel wat experimenteren gingen ze naar de start-up, Beerselect in Gent, waar het bier nog wat verfijnd werd. Het resultaat is vandaag klaar. “We hebben gekozen voor een breed toegankelijk bier, een tripel met 8,2 alcoholpercentage”, zeggen Edwig en An. “En tegelijk wilden we het stoere karakter van ons bier mooi etaleren. Dat is duidelijk te merken aan het etiket.”

Sommelier en spiritskenner, Jurgen Lijcops is vol lof: “Het bier ruikt heel zuiver in de neus en bij het proeven valt meteen het florale, het fruitige op. Dit is een zeer goed gemaakt bier, waarbij alcohol en suikers prachtig in evenwicht zijn.”

Het bier is intussen verdeeld in zo’n dertig horecazaken en een aantal brouwerijen in de buurt. Een derde van de winst van de verkoop gaat naar de vzw Fighters Against Cancer. “We zijn ook aangesloten bij de vzw Straffe Streek, wat voor ons het verhaal afmaakt”, besluiten de vier biermakers.

Alle info vind je op www.tripel-X.be

Bron tekst en foto: Het Nieuwsblad