Twee jaar na het ontstaan van Explogins werd de Tiense nieuwkomer op de ginmarkt al beloond met niet één maar twee awards. Zowel bij de World Gin Awards als Icons of Gin wisten oprichters Laurent Marchal en Bregt Langendries een prijs in de wacht te slepen.

Sinds een maand mogen Laurent en Bregt hun gin verkopen als derde best flauvoured gin van België, zo oordeelde de jury van de World Gin Awards in februari. Daarnaast kreeg Explogins ook een onderscheiding van Icons of Gin op zijn naam. Door de unieke beleving die vast hangt aan een fles gin van het jonge bedrijf werden ze ook benoemd tot Innovation Managers of the Year, en dat wereldwijd.

“Deze award is een hele eer”, vertelt mede-oprichter Laurent. “Er zijn maar weinig gins waar zo veel mee te beleven valt. Om te beginnen heb je onze unieke fles, rond met lont bovenaan zodat het plaatje van een bom helemaal klopt. Als je de vinger van de engel op de fles volgt, kom je een scanbare NFC-tag tegen. Die stuurt je door naar onze website waar je alles van Explogins kan ontdekken. Daarnaast hebben we ook een eigen game-app ontwikkeld waar mensen kunnen spelen voor kortingen en tegelijk kunnen genieten van ons eigen liedje. Dat de World Gin Awards deze ideeën gesmaakt hebben, zijn we zeer trots op.”

Maar de beleving gaat nog verder dan enkel de gin haar fles en de bijhorende technologische aanvullingen. Explogins zorgt namelijk ook zelf voor leuke afleidingen van hun eigen gin. Zo bestaan er bijvoorbeeld al pralines met ginvulling.

Van terras naar research

Het idee achter Explogins is ontstaan tussen twee vrienden op een zonnig terras in Tienen, zo vertelt het duo nog. “Zoals elk goed idee ontstaat, vielen onze ideeën samen tussen pot en pint”, klinkt het. “We hebben dan besloten om de sprong te wagen, aangezien we allebei direct enthousiast werden en we ook onze omgeving veel enthousiasme voelden.”

De eerste maanden na dat terrasje waren voor Laurent en Bregt vooral gevuld met research. “Het was een hobbelig parcours, maar we hebben doorgezet en alle obstakels overwonnen. Nadat we ook de perfecte fles hadden gevonden, hebben we samen met onze distillateur gezocht naar een smaak die de sensatie compleet maakte. Hieruit is onze krachtige, donkerkleurige gin ontstaan.”

Bron: Made in Vlaams-Brabant